Hakan Fidan'dan Birleşmiş Milletler eleştirisi...

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Birleşmiş Milletler (BM) Geleceğin Zirvesi’nde yaptığı konuşmada BM'nin tarihi bir sınavdan geçtiğini söyledi.

EM
Erhan Meyveci Editör
YAYINLAMA
24 Eylül 2024 06:30
GÜNCELLEME
24 Eylül 2024 06:30
Hakan Fidan'dan Birleşmiş Milletler eleştirisi...
EM
Erhan Meyveci Editör

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) Geleceğin Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, BM'nin tarihi bir sınavdan geçtiğini ve bu süreçte gerekli liderliği sağlayamadığını vurguladı. Fidan, uluslararası toplumun kriz ve çatışmalara çözüm üretme kabiliyetinin azaldığını, gelir dağılımındaki eşitsizliklerin derinleştiğini ve küresel adaletsizliklerin radikalleşme ve başarısız devletlere zemin hazırladığını belirtti. Ayrıca, İslam'a karşı nefret ve yabancı düşmanlığının da bu koşullarda arttığını ifade etti.

Konuşmasında BM'nin, insanlığa karşı artan baskı döneminde etkin liderlik gösteremediğini söyleyen Fidan, “Küresel sorunlara ortak çözümler bulabilecek, umutsuzluğa karşı umut, yoksulluğa karşı refah, adaletsizliğe karşı adalet ve şiddete karşı barış savunuculuğu yapacak bir yapıya ihtiyacımız var” dedi.

'Dünya Beşten Büyüktür' Vurgusu

Bakan Fidan, BM Güvenlik Konseyi'nin adaletsiz yapısına da dikkat çekerek, Genel Kurul'da ezici çoğunlukla kabul edilen kararların, birkaç ülkenin onaylamaması nedeniyle hayata geçmediğini belirtti. Güvenlik Konseyi'nin kapsamlı bir reforma ihtiyacı olduğunu söyleyen Fidan, “Dünya beşten büyüktür. Uluslararası barış ve güvenlik, sınırlı sayıda ülkenin iradesine bırakılamaz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temasları

Öte yandan ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmelerini sürdürmeye devam ediyor. İlk olarak Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra ise İran Cumhurbaşkanı Pezekişyan ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu için Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York şehrinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) ev sahipliğinde düzenlenen 15. Türkiye Yatırım Konferansı'nda Türk ve ABD'li iş insanlarıyla bir araya geldi. Bu toplantıda, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğini güçlendirmek, yatırımları artırmak ve ticari ilişkileri daha ileri taşımak amacıyla karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin yatırım fırsatlarını anlatarak, Türk-Amerikan iş dünyası arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik potansiyeli, stratejik konumu ve ABD'li yatırımcılara sunduğu fırsatlar üzerinde durarak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da artırılabileceğini belirtti.

Toplantıya katılan iş insanları, Türkiye'nin büyüyen ekonomisi ve yatırım potansiyeline duydukları ilgiyi dile getirirken, iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da gelişmesi için yeni adımlar atılabileceği konusunda görüş birliğine vardılar.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa