“Türk Malı” Kirpi MRAP, 5 Rus FPV’ye dayandı!

Ukrayna’nın Türkiye’den tedarik ettiği Kirpi MRAP zırhlı araçları, 5 adet Rus FPV saldırısından sapasağlam çıktı.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
24 Eylül 2024 10:30
GÜNCELLEME
24 Eylül 2024 11:02
MP
Mevlüt Peker Editör

Kirpi MRAP, Ukrayna'da zorlu savaş koşullarında Rus saldırılarına karşı dayanıklılığını kanıtlamış bir araç olarak ön plana çıkıyor.

5 Rus FPV’sinden sağlam çıktı

Türkiye'nin Ukrayna'ya tedarik ettiği Kirpi MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) zırhlı araçları, savaşın en zorlu anlarında kendini kanıtlamaya devam ediyor. Özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik FPV (First Person View) drone saldırılarına karşı Kirpi MRAP araçlarının gösterdiği dayanıklılık dikkat çekti. Son olarak, sosyal medyada yayılan bir videoda, Kirpi MRAP'nin beş adet Rus FPV saldırısına başarıyla direndiği ve hasar almadan savaş alanında görevine devam ettiği görülüyor.

Kirpi MRAP’ın teknik özellikleri

Kirpi MRAP'nin teknik özellikleri bu dayanıklılığın en büyük sebeplerinden biri. Kirpi, mayına ve pusuya karşı korumalı olarak üretilen bir zırhlı araç. BMC tarafından geliştirilen bu araç, V şekilli gövdesi sayesinde patlamaların etkisini azaltıyor ve içindeki personeli koruyor. Araç, 13 personel kapasitesi, 8.9 litrelik Cummins ISL9E3 motoruyla 375 beygir gücünde ve saatte maksimum 100 km hıza ulaşabiliyor. Ayrıca, 7.62 mm ve 12.7 mm makineli tüfek montajına uygun olan Kirpi MRAP, istenirse uzaktan kumandalı silah sistemiyle de donatılabiliyor.

Kirpi MRAP'lar Ukrayna'ya 2022 yılında teslim edilmişti

Türkiye, Ukrayna'ya 2022 yılının ortalarında ilk Kirpi teslimatını gerçekleştirdi. Bu kapsamda 50 adet Kirpi aracı Ukrayna'ya gönderildi ve daha fazlasının teslim edilmesi bekleniyor. Ukrayna'daki bazı birlikler, bu araçları özellikle Rusya'nın yoğun saldırılarına karşı etkili bir savunma aracı olarak kullanmaya başladı.

Rusya-Ukrayna savaşı

Rusya-Ukrayna savaşı, 2022'nin Şubat ayında Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile başladı. O tarihten bu yana, Ukrayna'ya Türkiye'nin yanı sıra birçok ülke tarafından askeri yardım sağlandı. Bu süreçte Türkiye'nin zırhlı araçları ve insansız hava araçları tedariki, Ukrayna'nın savunma kabiliyetini güçlendirmede önemli bir rol oynadı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa