Eylül ayında güven endeksinde değişiklik

TÜİK verilerine göre hizmet sektöründe gelecek üç aya ilişkin talep beklentisini ölçen endeks Eylül'de yükselişe geçti.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
24 Eylül 2024 11:00
GÜNCELLEME
24 Eylül 2024 11:18
Eylül ayında güven endeksinde değişiklik
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Türkiye İstatistik Kurumu'nun eylül ayına dair açıkladığı güven endekslerine göre, perakende ticaret, hizmet ve inşaat sektörleri farklı dinamikler sergiledi.

Hizmet sektörü

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi, eylül ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,6 artış göstererek 112,6 değerine ulaştı. Ancak, son 3 aylık iş durumu yüzde 0,2 azalırken, hizmetlere olan talep yüzde 1,3 arttı ve gelecek 3 aylık dönemdeki talep beklentisi yüzde 0,9 oranında yükseldi.

Perakende ticaret sektörü

Güven endeksi yüzde 2,5 artışla 110,6 seviyesine çıktı. Sektörde iş hacmi ve satışlar son 3 ayda yüzde 2,4 artarken, mevcut mal stok seviyesi ve gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi beklentileri de yüzde 2,5 oranında yükseldi.

İnşaat sektörü

Güven endeksi  yüzde 0,2 azalarak 87,8 seviyesine geriledi. Alınan siparişlerin mevcut düzeyinde yüzde 0,1, gelecek 3 aylık dönemde çalışan sayısı beklentisinde ise yüzde 0,4 azalma kaydedildi.

Bu veriler, hizmet ve perakende sektörlerinde iyileşme sinyalleri görülürken, inşaat sektöründe bir miktar durgunluk yaşandığını gösteriyor. Özellikle inşaat sektöründeki sipariş ve istihdam beklentilerindeki düşüş, sektörün gelecekteki performansına yönelik endişeleri artırabilir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa