E-sigara tehlike saçıyor: Uzmandan yoğun bakım uyarısı!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, e-sigaraya başlayan kişilerin üç ayda yoğun bakımlık olabileceğini dile getirdi.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
24 Eylül 2024 11:55
GÜNCELLEME
24 Eylül 2024 12:25
E-sigara tehlike saçıyor: Uzmandan yoğun bakım uyarısı!
DHA
Kaynak DHA

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, elektronik sigara (e-sigara) kullanımının özellikle genç yaş gruplarına kadar indiğine ve tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekti. Prof. Dr. Çuhadaroğlu, e-sigaraların, geleneksel sigaraya göre çok daha hızlı ve ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirterek, kullanıcıların üç ay gibi kısa bir sürede yoğun bakım gerektirecek sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabileceğini vurguladı. Söz konusu isim, aynı zamanda e-sigaranın akciğer kanserine ve diğer organ kanserlerine yol açabilecek hücresel değişiklikler yaptığını ifade etti.

"E-sigara kullanımı çocuklara kadar indi"

Son 10 yılda tüm dünyada ve Türkiye'de "sigarayı bırakma yöntemi" ya da "daha az zararlı" olduğu algısıyla hızla yayılan e-sigara kullanımının ilkokul çağındaki çocuklara kadar indiğini belirten Çuhadaroğlu, e-sigaraların dumansız olmasının kullanımını daha yaygın hale getirdiğini söyledi. Özellikle gençlerin ilgisini çekmek için farklı isimlerle pazarlanan bu ürünlerin, sigaraya kıyasla daha tehlikeli olduğunu vurgulayan Çuhadaroğlu, e-sigaraların bazı yerlerde yasak olmasına rağmen kolayca temin edilebildiğine de dikkat çekti.

"Akciğerde çok daha hızlı tahribat oluşturuyor"

Çuhadaroğlu, e-sigaranın yasak olduğu yerlerde bile rahatlıkla kullanılabildiğini ve kullanıcıların bu ürünlerde bazen yasa dışı maddeler de eklediğini belirtti. Ayrıca e-sigaraların, tütün ürünlerine nazaran akciğerde çok daha hızlı tahribat oluşturduğunu ve solunum yetmezliği, akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabildiğini ekledi.

"Firmalar bağımlılığı devam ettirmeyi hedefliyor"

Avrupa’da e-sigara satışının kısıtlanması yönünde tartışmaların başladığını ifade eden Çuhadaroğlu, Amerika’da okullarda e-sigara kullanımını tespit etmek için özel dedektörler geliştirildiğini belirtti. Bu dedektörler, dumansız olduğu için standart duman dedektörlerinin tespit edemediği e-sigara kullanımını algılamak için üretilmiş durumda. E-sigara ürünlerinin çoğunun sigara üreten firmalar tarafından pazarlandığını vurgulayan Çuhadaroğlu, bu firmaların sigarayı bıraktırmayı değil, bağımlılığı devam ettirmeyi hedeflediğini söyledi.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa