Çocuklar güne 1 bardak su içerek başlamalı çünkü…

Uzmanlar, çocukların güne başlarken 1 bardak su içmelerinin böbrek sağlığı açısından büyük önem arz ettiğini belirtiyor.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
24 Eylül 2024 13:07
GÜNCELLEME
24 Eylül 2024 13:26
Çocuklar güne 1 bardak su içerek başlamalı çünkü…
AA
Kaynak AA

Çocuklar suyla güne başlamalı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi ve Çocuk Romatolojisi Bilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Mukaddes Kalyoncu, çocukların su tüketimiyle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Kalyoncu, çocukların güne bir bardak su ile başlamasını tavsiye ederek, gün içindeki su tüketiminin belli saatlere kadar tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Su tüketimi böbrek sağlığı için kritik

Su içmenin faydalarına dikkat çeken Profesör Doktor Kalyoncu, tüm organların düzgün çalışabilmesi için suya büyük ihtiyaç olduğunu belirtti. Kalyoncu, "Su içmek, vücudumuzun tamamı için önemlidir ancak özellikle böbrek, cilt ve bağırsak sağlığı açısından kritik rol oynar. Yeterli su tüketimi olmaması durumunda, cilt erken yaşlanabilir, kabızlık gibi sorunlar ortaya çıkabilir ve böbrek yetmezliği maalesef gelişebilir" diye konuştu.

Küresel ısınma ile su ihtiyacı artıyor

Küresel ısınmanın su tüketimini daha da mühim hale getirdiğini vurgulayan Kalyoncu, sıcaklıkların artmasıyla böbrek yetmezliği vakalarında üzücü bir biçimde artış gözlemlediklerini söyledi. Kalyoncu, "Akut böbrek yetmezliği sorunu yaşayan bir hastanın gelecekte kalıcı böbrek yetmezliği riski olabileceği için yakından izlenmesi gerekir" dedi.

Günlük su tüketim miktarı nasıl olmalı?

Gereğinden fazla su tüketmenin de doğru olmadığını belirten Kalyoncu, "Günlük sıvı alımı, erişkinler için 2 litre - 3 litre civarındadır. Ancak çocuklar için bu miktar yaşa göre değişir. Aşırı terleme, yüksek ateş veya ishal gibi durumlarda sıvı ihtiyacı artacaktır" dedi. Su dışında maden suyu, çorba ve ayran gibi sıvıların da bu hesaplamaya dahil edilebileceğini belirten Kalyoncu, idrar söktürücü özelliğine sahip olan çay ve kahvenin suyun yerine geçemeyeceğini vurguladı.

Su tüketimini artırabilmek için doğal aromalar

Bazı bireylerin su içmekte zorlandığını ifade eden Kalyoncu, "Su tüketimini artırabilmek için doğal aromalardan yararlanılabilir. Taze nane, limon dilimi veya tarçın gibi aromatik ürünler suya eklenebilir" diyerek böbrek sağlığı için güne bir bardak su içerek başlamanın önemini yineledi.

Su tüketimi nasıl olmalı?

Prof. Dr. Mukaddes Kalyoncu, su tüketmenin gün içerisine yayılması gerektiğini belirtiyor. Gün içerisinde fazla su tüketilmediğinde, akşama doğru vücudun sıvıya olan ihtiyacı artıyor. Bu durum gece uykularını bölebiliyor ve özellikle çocuklarda gece tuvalet ihtiyacına ya da altına kaçırmalara yol açabiliyor. Kalyoncu, “Su tüketimini güne yaymak gerekiyor” diyerek, bu tür sorunların önlenebileceğini vurguluyor.

Yatağa girmeden önce sıvı tüketimi durdurulmalı

Kalyoncu, çocukların yatmadan önce ne sıvı ne de katı gıdalar tüketmesini öneriyor. “Gece vücudun dinlenmesi gerektiği saatlerde sıvı alımı, böbreklere fazladan iş yükü bindirir” diyor. Özellikle yatağa girmeden önce tuvalete gitmenin önemine değinen Kalyoncu, böbrek sağlığı için bu alışkanlığın yerleşmesi gerektiğini ifade ediyor.

Okul döneminde çocukların su tüketimi önemli

Okul dönemi boyunca çocukların su tüketim alışkanlıklarına da dikkat çeken Kalyoncu, öğrencilerin okulda yeterince su içmediği takdirde, ihtiyaç duyulan suyun akşama kaydığını ve bu durumun da olumsuz etkiler doğurduğunu belirtiyor. Suluklarının gün boyu dolu olması gerektiğini söyleyen Kalyoncu, suyun yudum yudum içilmesinin vücut için daha sağlıklı olduğunu, peş peşe su içmenin doğru bir alışkanlık olmadığını vurguluyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa