Şok diyetler kalbe zararlı mı?

Şok diyetler kalp için zararlı mı? Aralıklı oruç ile şok diyetin farkları nelerdir? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Alyan anlattı.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
24 Eylül 2024 14:45
GÜNCELLEME
24 Eylül 2024 15:19
Şok diyetler kalbe zararlı mı?
Hakan Öksüz Editör

Şarkıcı Metin Arolat’ın sahnede fenalaştıktan sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmesi, hızlı kilo vermek için başlanan şok diyetlerini gündeme taşıdı. Medipol Bahçelievler Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Alyan, şok diyet programları hakkında uyarılarda bulundu. 

Kalp damar sistemini olumsuz etkiliyor

Şok diyet programlarının, kalori alımının aşırı kısıtlandığı bir strateji olduğunu vurgulayan Alyan, "Kilo vermede buna benzer programların etkili olduğu söylenebilir. Bu diyet stratejisini 1-2 hafta uygularsanız kilo kaybı yüzde 10-15'i bulabilir. Öte yandan bu diyet sisteminin, kalp damar sistemini olumsuz etkilediği de deneylerde görülmüştür." dedi.

Prof. Dr. Alyan, şok diyetin yol açtığı riskleri şöyle anlattı:

Aralıklı oruç ile şok diyetin farkları

Aralıklı oruç ile şok diyetlerin birbirine karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Alyan,  aralıklı orucun bazı kalp hastalıklarında tedavi yöntemi olarak kullanılabileceğini ifade etti.

Aralıklı oruç kalp sağlığına yararlı olabilir

Prof. Dr. Alyan, özellikle koroner arter hastalığı ve kalp yetmezliği gibi bilinen kalp rahatsızlıkları olan bireylerde aralıklı orucun kardiyovasküler olayların önlenmesi amacıyla önerilebileceğini söyledi. Alyan, bu yöntemin kontrollü ve dengeli bir şekilde uygulandığında kalp sağlığını korumada faydalı olabileceğine dikkat çekti.

Şok diyetler kalp için zararlı

Şok diyetlerin kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirten Prof. Dr. Alyan; kalp yetmezliği, kalp damar hastalığı ve aritmi öyküsü bulunan kişiler için riskli olduğunu belirtti. Alyan, bu tür diyet programlarından uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa