Erdoğan, BM’ye seslendi: Daha neyi bekliyorsunuz?

Erdoğan BM'de yaptığı konuşmada BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in Gazze'ye uyguladığı soykırıma sessiz kaldığını söyleyerek eleştirdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
24 Eylül 2024 18:38
GÜNCELLEME
24 Eylül 2024 19:15
Erdoğan, BM’ye seslendi: Daha neyi bekliyorsunuz?
AA
Kaynak AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, dünya gündemindeki birçok kritik konuya değindi. Erdoğan'ın açıklamalarında Filistin, Gazze, Kuzey Kıbrıs, Rusya-Ukrayna savaşı ve Uygur Türkleri gibi konular öne çıktı.

Filistin çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin konusundaki duruşunu bir kez daha vurguladı ve uluslararası topluma çağrıda bulundu:

"Filistin'i tanımayan tüm ülkeleri, tarihin doğru tarafında yer alarak Filistin devletini bir an önce tanımaya davet ediyorum."

 Filistin'in bağımsızlık mücadelesine güçlü bir destek veren Erdoğan, başkenti Doğu Kudüs olan, egemen ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının daha fazla geciktirilmemesi gerektiğini belirtti.

BM ve İsrail eleştirisi

Erdoğan, Birleşmiş Milletler 'in kuruluş amacını yerine getirmekte zorlandığını ifade ederek, örgütün giderek işlevini yitirdiğini ve hantal bir yapıya dönüştüğünü savundu. Özellikle İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dikkat çeken Erdoğan, Gazze'nin, İsrail saldırılarıyla "dünyanın en büyük çocuk ve kadın mezarlığına" dönüştüğünü söyledi. Uluslararası basını ve BM Güvenlik Konseyi'ni de eleştiren Erdoğan, şu sert sözlerle tepkisini dile getirdi:

"Ey uluslararası basın kuruluşları, İsrail'in canlı yayında öldürdüğü, ofislerini bastığı gazeteciler sizin meslektaşınız değil mi? "Gazze'deki soykırımın durdurulması için daha ne bekliyorsunuz?"

İsrail'e soykırım suçlaması

İsrail yönetimini ağır bir dille eleştiren Erdoğan, İsrail'in Filistinlilere yönelik uygulamalarını "soykırım" olarak nitelendirdi ve toprak işgalinin devam ettiğini belirtti. İsrail Başbakanı Netanyahu'yu Nazi lideri Adolf Hitler'e benzeten Erdoğan "Hitler insanlığın ittifakıyla durdurulmuştu, Netanyahu ve onun cinayet şebekesi de aynı şekilde durdurulmalıdır" ifadelerini kullandı.

KKTC'yi tanıma çağrısı

Konuşmasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne de değinen Erdoğan, uluslararası topluma bir kez daha KKTC'yi tanıma çağrısı yaptı. Erdoğan, Kıbrıs Türklerinin "egemen eşitlik ve uluslararası statü" haklarının tanınması gerektiğini belirterek, tecrit politikalarının artık sona ermesi gerektiğini vurguladı.

Rusya-Ukrayna Savaşı

Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Erdoğan, savaşın üçüncü yılına girdiğini hatırlatarak, barışın hala tesis edilemediğini ifade etti. Silahlanma yarışının hızlandığını ve diplomasinin alanının giderek daraldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni titizlikle uygulamaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Uygur Türklerinin durumu

Çin ile Uygur Türklerinin durumu hakkında yakın diyalog halinde olduklarını söyleyen Erdoğan, "Uygur Türklerinin temel hak ve özgürlüklerinin korunması için çaba gösteriyoruz" dedi.

Cinsiyetsizleştirme ve İslamofobi mücadelesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cinsiyetsizleştirme konusuna da değinerek, bu durumu "küresel bir dayatma" olarak nitelendirdi ve bu dayatmanın kutsal değerlere karşı bir savaşa dönüştüğünü savundu. 


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa