ABD'de başkanlık yarışı başa baş gidiyor

ABD'de yapılan ankete göre, başkanlık seçiminde Demokrat Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Donald Trump yarışı başa baş götürüyor.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
24 Eylül 2024 20:12
GÜNCELLEME
24 Eylül 2024 20:38
ABD'de başkanlık yarışı başa baş gidiyor
AA
Kaynak AA

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerine yaklaşılırken, CNN’in SSRS ile birlikte gerçekleştirdiği son anket, Demokrat Kamala Harris ve Cumhuriyetçi Donald Trump arasındaki başa baş yarışı ortaya koydu. 19-22 Eylül tarihlerinde telefonla ve çevrim içi olarak yapılan ankete, 2 bin 74 kayıtlı seçmen katıldı.

Anket sonuçlarına göre, Harris yüzde 48 oy oranıyla önde giderken, Trump yüzde 47 ile onu yakından takip ediyor. Aradaki fark sadece 1 puan olarak dikkat çekiyor.

Üçüncü parti adaylarının desteği düşük

Ankette üçüncü parti adayları da değerlendirildi. Liberteryen Parti adayı Chase Oliver, yüzde 2 oy alırken, Yeşil Parti adayı Jill Stein yüzde 1 ile son sırada yer aldı. Bu sonuçlar, seçim yarışının büyük ölçüde Harris ve Trump arasında geçtiğini gösteriyor.

Demografik grupların tercihleri

Seçim tercihlerine demografik açıdan bakıldığında, beyaz erkek seçmenlerin yüzde 58’i Trump’a oy vereceğini belirtirken, yüzde 35’i Harris’i destekliyor. Beyaz kadınlar arasında ise Trump yüzde 50 ile önde, Harris ise yüzde 47 oranında destek buluyor.

30 yaş altı seçmenler arasında Harris’in ciddi bir üstünlüğü var. Bu yaş grubunda Harris yüzde 55 oy oranına ulaşırken, Trump yüzde 38'de kalıyor. Ayrıca, siyasi seçmenler arasında Harris’e destek yüzde 79’a çıkarken, Trump’a destek yüzde 16 seviyesinde bulunuyor.

Latin Amerika kökenli seçmenlerde de Harris’in önde olduğu görülüyor. Bu grupta Harris yüzde 59 oy alırken, Trump yüzde 40 oranında kaldı.

Politika ve söylemlerin "Aşırılığı" tartışılıyor

Ankette adayların politikalarının ne kadar "aşırı" bulunduğuna dair sorular da yer aldı. Katılımcıların yüzde 54’ü Trump’ı "fazla aşırı" bulurken, bu oran Harris için yüzde 42 olarak kaydedildi. Bu sonuç, seçmenlerin Trump’ın söylemlerini daha radikal gördüğünü işaret ediyor.

Ekonomi ve dış politikada Trump’a güven daha yüksek

Seçmenler, başkan adaylarının ekonomi ve dış politika alanındaki yetkinliklerini de değerlendirdi. Ekonomi konusunda Trump’a güvenenlerin oranı yüzde 50 olurken, Harris bu alanda yüzde 39’da kaldı. Göçmen politikaları konusunda ise Trump yüzde 49 destek alırken, Harris yüzde 35 oranında kaldı.

Dış politika alanında da Trump’ın önde olduğu görülüyor. Trump’a bu konuda güvenen seçmen oranı yüzde 47 iken, Harris’e güvenenlerin oranı yüzde 40’ta kaldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa