103 Kongre üyesinden Biden’a “Ayşenur Ezgi Eygi” çağrısı!

103 ABD Kongre üyesi, Başkan Joe Biden'ı, İsrail ordusu tarafından Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesini soruşturmaya çağırdı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
25 Eylül 2024 10:40
GÜNCELLEME
25 Eylül 2024 11:13
103 Kongre üyesinden Biden’a “Ayşenur Ezgi Eygi” çağrısı!
AA
Kaynak AA

ABD'li Kongre üyeleri, Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümüyle ilgili bağımsız soruşturma talep etti

ABD'de 103 Kongre üyesi, Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerleri tarafından vurulması sonucu ölümüne dair bağımsız bir soruşturma başlatılması için Washington yönetimine çağrıda bulundu. Temsilciler Meclisi Üyesi Demokrat Adam Smith, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, 103 Kongre üyesinin imzasını taşıyan mektubu Washington'a ilettiklerini duyurdu.

İsrail’in soruşturmasına tepki

Mektupta, Eygi’nin işgal altındaki Batı Şeria’da katıldığı barışçıl gösteri sırasında İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu vurulduğu vurgulandı. İsrail’in yaptığı ön soruşturmada, olayın "kasıtsız" olarak gerçekleştiği açıklaması, Kongre üyeleri tarafından “derin rahatsızlık” uyandırdı. Mektupta, bu açıklamanın bağımsız görgü tanıklarının ifadeleriyle çeliştiği ve ABD’nin bağımsız bir soruşturma yürütmesi gerektiği ifade edildi.

Washington yönetimine çağrı

Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığına hitaben yazılan mektupta, Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümüne dair kapsamlı, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesi talep edildi. Mektupta ayrıca, Eygi'nin ölümüne dair daha fazla soru sorulmamasının, İsrail güçlerine cezasız kalma hakkı tanıyacağına dikkat çekildi.

Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümü

Ayşenur Ezgi Eygi, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da düzenlenen barışçıl bir gösteri sırasında başından vurulmuştu. Filistinlilere destek için orada bulunan ABD vatandaşı aktivist, ağır yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede 6 Eylül'de hayatını kaybetmişti. Cenazesi, 14 Eylül’de Türkiye’nin Aydın iline bağlı Didim ilçesinde defnedildi.

Uluslararası Dayanışma Hareketi gönüllüsü

Eygi, İsrail’in Filistin topraklarındaki işgaline karşı barışçıl yöntemlerle destek veren Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) gönüllüsü bir aktivistti. Aynı hareketin üyesi olan bir diğer aktivist, ABD vatandaşı Rachel Corrie de 2003 yılında İsrail buldozeri tarafından ezilerek hayatını kaybetmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa