Eylül ayında enflasyon beklentileri geriledi

TCMB sektörel enflasyon beklentileri verilerine göre, piyasa katılımcılarının ve reel sektörün enflasyon beklentileri Eylül'de geriledi.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
25 Eylül 2024 10:42
GÜNCELLEME
25 Eylül 2024 11:02
Eylül ayında enflasyon beklentileri geriledi
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası  2024 yılı Eylül ayına ilişkin sektörel enflasyon beklentilerini yayınladığında, ekonomik aktörler arasındaki beklentilerin önemli ölçüde gerilediği gözlemlendi. 

Özellikle enflasyonun gelecek 1 yıllık dönemde düşeceğine dair beklentiler, piyasa katılımcıları, reel sektör ve hanehalkı gibi farklı ekonomik gruplar arasında bir miktar azaldı.

Yıllık enflasyon beklentilerinin dağılımı

Piyasa katılımcıları: Enflasyon beklentileri 1,2 puan azalarak yüzde 27,5 seviyesine geriledi. Bu, finansal uzmanlar ve piyasa analistlerinin enflasyonun gelecekteki seyrine dair nispeten daha iyimser bir görüşe sahip olduklarını gösteriyor.

Bu grupta, yani üretim ve imalat gibi reel ekonomik faaliyetlerle uğraşan firmaların beklentileri 2,7 puan azalarak yüzde 51,1 seviyesine düştü. Reel sektör, enflasyona dair endişelerini sürdürüyor ancak önceki aylara göre biraz daha iyimser.

Hanehalkının 12 ay sonrası enflasyon beklentisi 1,5 puan azalarak yüzde 71,6 oldu. Hanehalkı, diğer gruplara kıyasla daha yüksek bir enflasyon beklentisine sahip olsa da, bu oran bir miktar düşüş gösterdi.

Sektörel Enflasyon Beklentilerini Belirleme Metodu

Bu veriler, TCMB tarafından İktisadi Yönelim Anketi, Piyasa Katılımcıları Anketi  ve TÜİK iş birliğiyle yürütülen anket aracılığıyla toplanıyor. Bu anketler, finansal ve reel sektör uzmanlarının, imalat sanayi firmalarının ve hanehalkının gelecekteki enflasyon beklentilerini ölçmeye yönelik yapılmakta.

Bu düşüş, TCMB'nin enflasyonla mücadele için attığı adımların etkili olabileceğine dair bir işaret olarak değerlendirilebilir. Ancak hanehalkının hala yüksek enflasyon beklentisi içinde olması, tüketici güveninin tam olarak yerine gelmediğini gösteriyor. Sektörlerin beklentileri, ekonomik politikalarda uygulanacak stratejiler açısından önemli bir veri kaynağı oluşturuyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa