Giorgia Meloni BM’de konuştu: İsrail’den talep ediyoruz!

İtalya Başbakanı Meloni, İsrail'in, kendisini dış saldırılara karşı savunma hakkını teyit ettiklerini ancak sivilleri korumasını talep ettiklerini söyledi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
25 Eylül 2024 11:03
GÜNCELLEME
25 Eylül 2024 12:07
Giorgia Meloni BM’de konuştu: İsrail’den talep ediyoruz!
AA
Kaynak AA

İtalya Başbakanı Meloni: İsrail'e uluslararası hukuka saygı çağrısı

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, BM (Birleşmiş Milletler) 79. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada İsrail'in kendini savunma hakkını teyit ettiklerini, ancak aynı zamanda uluslararası hukuka uymasını ve sivilleri korumasını beklediklerini vurguladı. Meloni, konuşmasında, mevcut dönemin zorluklarının farklı bir yaklaşım ili değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı

Meloni, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaşın sadece bölgesel değil, küresel istikrarsızlık yarattığını ifade etti. Bu savaşın uluslararası düzene ciddi zarar verdiğini ve diğer kriz bölgelerini de tetiklediğini söyleyen Meloni, Ukrayna'nın sınırlarını, egemenliğini ve özgürlüğünü savunma hakkının tartışmasız olduğunu belirtti.

İsrail'e destek, uluslararası hukuka saygı talebi

Başbakan Meloni, Orta Doğu'daki çatışmalara da değinerek, 7 Ekim 2023'teki saldırılar gibi dış tehditlere karşı İsrail'in savunma hakkını desteklediklerini yineledi. Ancak Meloni, İsrail'den uluslararası hukuka saygı göstermesini ve sivilleri korumasını beklediklerini dile getirdi. Aynı zamanda Filistin halkının da kendi devletini kurma hakkını desteklediklerini belirtti.

Gazze ve ateşkes çağrısı

Meloni, Gazze'de bir an önce ateşkes sağlanması ve İsrailli esirlerin serbest bırakılmasının zorunlu olduğunu ifade etti. Ayrıca Lübnan'ın güneyi ve doğusunda sivillerin yaşadığı trajedilerin son bulması gerektiğini vurguladı. Özellikle çocukların da dahil olduğu bu trajedilere daha fazla tanık olunmaması gerektiğinin altını çizdi.

BM Güvenlik Konseyi reformları

Başbakan Meloni, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin reform taleplerine de değindi. İtalya'nın BM'nin işleyişine dair reformların demokrasi ve temsiliyet ilkelerine dayanması gerektiğine inandığını söyledi. Meloni, yeni daimi üyeliklerle yeni hiyerarşiler yaratmanın yanlış olduğunu belirtti ve reformların daha adil bir temsil hedeflemesi gerektiğini ekledi.

Meloni'den küresel yapay zeka yönetimi önerisi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, BM (Birleşmiş Milletler) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, yapay zekanın hızla gelişen teknolojik ilerlemelerine dikkat çekerek küresel bir yönetim mekanizması kurulması gerektiğini vurguladı. Meloni, yapay zekanın sadece iş gücü piyasasında değil, toplumsal yapılar üzerinde de dramatik etkiler yaratma potansiyeli taşıdığını belirtti.

Yapay zekanın geleceği

Meloni, İtalya'nın G7 Dönem Başkanlığı'nda bu konuyu merkezde tutmasının tesadüf olmadığını belirterek, inovasyonu, hakları ve fikri mülkiyeti bir araya getirebilecek bir küresel yönetim modeli üzerinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Bu bağlamda yapay zeka teknolojisinin, insan becerilerini geliştirmek yerine, işsizlik ve toplumsal sorunlara yol açmaması gerektiğini vurguladı.

Afrika'ya yönelik "Mattei Planı"

Başbakan Meloni, Afrika'da uyguladıkları "Mattei Planı" çerçevesinde 9 ülkede kalkınma projeleri başlattıklarını ifade etti. Bu projeler, Afrika kıtasının kalkınmasını desteklerken, Avrupa'ya yönelik yasa dışı göçleri de azaltmayı hedefliyor. Meloni, insanların "göç etmeme hakkı"nı güvence altına almanın önemine değindi ve BM (Birleşmiş Milletler)'nin insan kaçakçılığıyla mücadelede daha aktif rol oynaması gerektiğini belirtti.

Latin Amerika'ya destek çağrısı

Meloni, konuşmasında Latin Amerika'daki halkların özgürlük ve demokrasi taleplerine de dikkat çekti. Özellikle Venezuela halkını destekleyerek, bu bölgedeki adaletsizliklere karşı seslerini yükseltmeleri gerektiğini söyledi. Meloni, İtalya'nın küresel adalet ve özgürlük meselelerinde aktif bir rol oynamaya devam edeceğini kaydetti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa