CHP'deki "para sayma" görüntülerine ilişkin yargılama başladı

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda çekildiği öne sürülen ’para sayma’ görüntülerine ilişkin Kaftancıoğlu'nun da olduğu 22 sanığın yargılanmasına başlandı.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
25 Eylül 2024 12:16
GÜNCELLEME
25 Eylül 2024 13:14
CHP'deki ''para sayma'' görüntülerine ilişkin yargılama başladı
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

CHP'nin İstanbul İl binasının alınmasına ilişkin para sayma görüntüleriyle ilgili olarak, aralarında eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun da bulunduğu 22 sanık hakkında açılan dava, Siyasi Partiler Kanunu'nun "kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması, borç verilmesi" suçlamasıyla görülmeye başlandı.

Duruşma Süreci: İstanbul 59. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan 6 sanık ve avukatları katıldı. Ayrıca CHP Genel Başkan Yardımcıları Ensar Aytekin ve Meryem Gül Çiftci Binici de izleyici olarak duruşmada yer aldı. Canan Kaftancıoğlu'nun avukatı, müvekkilinin hastane randevusu nedeniyle duruşmaya katılamadığını belirtti.

Duruşma Öncesi Açıklama: CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, duruşma öncesinde yaptığı açıklamada, dava konusu görüntülerin seçimlerden önce yayınlanarak seçim sonucunu etkilemeye yönelik olduğunu savundu. Çelik, siyasi partilerin mali denetim yetkisinin Anayasa Mahkemesi'ne ait olduğunu ve yerel mahkemede yargılama yapılmasının hukuka aykırı olduğunu iddia etti.

İddianame Detayları: İddianamede, 11 Mart'ta bir sosyal medya platformunda kimliği belirsiz bir kişinin para saydığı görüntülerin yayılması üzerine soruşturmanın başlatıldığı belirtiliyor. Soruşturma konusu olayda, Sarıyer Ayazağa Mahallesi'ndeki 14 taşınmazın SEAS Besicilik şirketi yetkilisi Ali Rıza Braka tarafından CHP'ye satıldığı, görüntülerdeki paranın da bu satışa ait olduğu ifade ediliyor.

Ayrıca, iddianamede, bağışların Siyasi Partiler Kanunu'na uygun şekilde yapılmadığı, özellikle partiye yapılan bağışların usulsüz olduğu iddia ediliyor. İlgili kanun maddesine göre bağışçıların makbuz alması gerektiği ve bağışı kabul eden parti sorumlusunun yetkilendirilmiş kişi olması zorunluluğu üzerinde duruluyor.

Sanıklar ve Talepler: Eski Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, eski Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve diğer sanıklar hakkında, kanuna aykırı bağış ve borç işlemlerinden dolayı 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa