İzmir Yamanlar'daki yanan orman yeşertilecek

İzmir'in Yamanlar ilçesinde yanan büyük ormanlık alanın 8 ton tohum ve 1 milyonun üzerinde fidanla yeşertileceği bildirildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
25 Eylül 2024 12:45
GÜNCELLEME
25 Eylül 2024 13:22
İzmir Yamanlar'daki yanan orman yeşertilecek
AA
Kaynak AA

İzmir'de yangından zarar gören ormanlık alana 1 milyon 100 bin fidan dikilecek

İzmir ili Karşıyaka ilçesinde 15 Ağustos 2024 tarihinde çıkan büyük orman yangınının ardından, zarar gören ormanlık alanın tekrar ağaçlandırılması amacıyla çalışmalar hızla sürdürülüyor. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, yangında zarar gören bölgede ağaçlandırma çalışmaları ve rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştiriyor.

2.900 hektar alan etkilendi

Yangının söndürülmesinin ardından bölgede başlatılan çalışmalarla ilgili bilgi veren İzmir Valisi Süleyman Elban, yangının toplamda 2.900 hektar alanı etkilediğini açıkladı. Bu alanın 1.586 hektarı ormanlık alan, 1.314 hektarı ise orman dışı alan olarak kaydedildi. Yangın sonrası bölgenin yeniden ağaçlandırılması için yoğun bir çalışma yürütüldüğünü belirten Elban, ağaçlandırma ve erozyon önleme çalışmalarına ağırlık verildiğini söyledi.

Yangınlara dayanıklı türler dikilecek

Vali Elban, yangın riskine karşı daha dirençli ve daha mukavemet gösterebilen bir orman yapısı oluşturmak amacıyla tür seçimi konusunda dikkatli bir çalışma yapıldığını vurguladı. Bölgeye, doğal ağaç türlerinin yanı sıra servi, 3 çeşit meşe ve diğer türden yapraklı ağaçlar dikilerek orman yapısının güçlendirilmesi planlanıyor. Bu adımla, bölgenin yangınlara karşı daha dayanıklı hale getirilmesi hedefleniyor.

1 milyon 100 bin fidan dikileceği açıklandı

Yamanlar bölgesinde gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2024 yılı sonuna kadar 500.000 fidan, 2025 yılının Mart ayına kadar ise 600.000 fidan olmak üzere toplamda 1 milyon 100.000 fidan dikilmesi hedefleniyor. Ayrıca, bölgeye 8 ton ağaç tohumu ekilerek doğal yapının tekrar oluşturulması amaçlanıyor. İzmir Valisi Elban, ağaçlandırma çalışmalarının 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü gelinceye kadar altyapısının tamamlanacağını söyledi.

Bölge tekrar yeşillenecek

Elban, birkaç yıl içinde bölgenin yeniden yeşilleneceğini ve doğal yaşamın geri döneceğini belirtti. Bu çalışmaların sadece orman yapısını yenilemekle kalmayıp, aynı zamanda bölgedeki erozyon ve taşkın risklerini de azaltmayı amaçladığını ifade etti.

Yangın bölgesinde başka amaçla kullanım yok

Vali Süleyman Elban, yangından etkilenen alanların orman amacı dışında kullanılmasının söz konusu olmadığına vurgu yaptı. Bölgenin sadece orman yapısını yeniden oluşturmak için kullanılacağını belirten Elban, bu alandaki doğal yaşamın korunmasına büyük önem verdiklerini dile getirdi.

Yamanlar yangını geniş bir alana yayıldı

Yamanlar bölgesinde çıkan yangın, 3 ilçenin sınırlarına yayılmış ve birçok ev ile iş yeri de zarar görmüştü. Yangın, 18 Ağustos 2024 tarihinde kontrol altına alınabilmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa