DSÖ'den M çiçeği vakası açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü, bu yıl Afrika'da 30 bin şüpheli Maymun çiçeği virüsü vakası görüldüğünü açıkladı.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
25 Eylül 2024 14:02
GÜNCELLEME
25 Eylül 2024 14:18
DSÖ'den M çiçeği vakası açıklaması
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Dünya yaz ayının başından itibaren maymun virüsü ile yeninden tanıştı. Vakalar özellikle Afrika bölgesinde hız kazandı.

Maymun çiçeği vakası nedeniyle ülkelerde ciddi bir önlem olmadı ancak sağlık örgütleri virüsler üzerinde çalışmaları yoğunlaştırdı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa'da M çiçeği virüsü riskinin düşük seviyede kalmasına rağmen, "ithal vakaların" artma ihtimaline karşı Avrupa ülkelerine hazırlıklı olma çağrısında bulundu. 

Avrupa'da salgın riskinin düşük olduğunu belirtildi ancak Avrupa ülkelerinin enfeksiyonları hızlı tespit ederek yayılmayı önlemek için hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

Diğer yandan yapılan toplantıda Afrika'da M çiçeği virüsü salgınının daha büyük olabileceği ve raporlama sürecindeki eksikliklere dikkat çekildi. 

M çiçeği virüsünün Kovid-19’dan farklı olduğunu, virüs için halihazırda bir aşının bulunduğunu ve tüm nüfusu kapsayan bir aşılama kampanyasının gerekli olmadığını ifade etti.  Aşılamanın özellikle virüsün yaygın olduğu bölgelere seyahat eden ve risk grubunda olan kişiler için düşünülmesi gerektiğini belirtti.

Yeni bir araştırmaya göre, MVA-BN adlı aşının tek dozunun, maymun çiçeği virüsüne karşı yüzde 58 oranında etkili olduğu tespit edildi.

Araştırma kapsamında 3.204 aşı olmuş erkek ile 3.204 aşısız erkek karşılaştırıldı. Aşılı grupta sadece 21 vaka görülürken, aşısız grupta 50 vaka tespit edildi. Bununla birlikte, aşının etkisinin tam anlamıyla ortaya çıkması için bağışıklık yanıtının gelişmesi gerektiği belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü, bu yıl Afrika'da çoğunluğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde  olmak üzere yaklaşık 30 bin şüpheli M çiçeği virüsü vakası görüldüğünü açıkladı. Virüs vakaları korkutsa da aşılarla önü kesilebileceği vurgulandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa