Yapay zeka şimdi de trafikte! Aranan şahısları bulacak

Erzurum'da yapay zeka destekli radar sistemi sayesinde aranan şahısların ve araçların tespiti mümkün oluyor.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
25 Eylül 2024 14:40
GÜNCELLEME
25 Eylül 2024 15:01
Yapay zeka şimdi de trafikte! Aranan şahısları bulacak
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Erzurum'da trafiği denetlemek için kullanılan yapay zeka destekli radar sistemi, polis ekiplerinin iş yükünü hafifletiyor. Savunma Sanayii Başkanlığının projesi çerçevesinde Radarsan tarafından üretilen ve Erzurum İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şubesi envanterine dahil edilen yerli ve milli Yeni Nesil Mobil Hız Tespit Sistemi (MHTS), temmuz ayında devreye alındı.

Sistem, herhangi bir operatör ihtiyacı olmadan, tüm hava koşullarında gece ve gündüz fark etmeksizin araçların plaka, araç tipi ve hız bilgilerini otomatik olarak okuyabiliyor. Yapay zeka destekli sistem, tespit ettiği hız ihlalleri ve geçiş zamanını fotoğrafla birlikte emniyetin Polis Bilişim Ağı (PolNet) sistemine gönderiyor. İhlal yapan araçların bilgileri anlık olarak trafik ekiplerine iletiliyor.

Trafik ekipleri, hız ihlallerinin sık yaşandığı bölgelerde sisteme entegre kameraları araçlarına veya tripot üzerine kurarak karayollarında seyreden araçları kayıt altına alıyor. Yerli yazılım sayesinde kameraların yaklaşık 100 metre mesafeden gördüğü araçların plakaları ve hızları otomatik olarak tespit ediliyor.

Hakkında yakalama kararı olan sürücüler için alarm veriyor

Sistem, yalnızca hız ihlallerini tespit etmekle kalmıyor, aynı zamanda araç sürücüsü hakkında yakalama kararı bulunması durumunda ekrana alarm vererek ekiplerin şüpheliyi yakalamasını sağlıyor. Erzurum İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, sistemin her türlü hava koşulunda sorunsuz çalıştığını belirtti.

İl Emniyet Müdürü Yırtar, radar sisteminin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gönderildiğini ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

Yırtar, yeni sistem sayesinde ekiplerin işinin daha kolay hale geldiğine dikkat çekerek şunları belirtti:

Her türlü hız ihlali sistemde görünüyor

Polis ekiplerinin gözünden kaçma ihtimali olan hız ihlalinin bile sistemde göründüğünü dile getiren Yırtar, şunları söyledi:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa