Saddam'ın sarayı kütüphane oldu!

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in Basra'da yer alan sarayı, tarihi kitapların yer aldığı bir kütüphaneye dönüştürüldü.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
25 Eylül 2024 14:42
GÜNCELLEME
25 Eylül 2024 14:55
Saddam'ın sarayı kütüphane oldu!
AA
Kaynak AA

Basra’daki Saddam Hüseyin’in sarayı kütüphaneye dönüştürüldü

Irak'ın güneyinde yer alan Basra şehrinde, uzun yıllar devrik lider Saddam Hüseyin’ine ait bir saray olan yapı, tarihi eserler ve kitaplarla dolu bir kütüphane haline getirildi. Bu yeni kütüphane, Irak’ın zengin tarihine ışık tutan eserler ve akademik kaynaklarla donatıldı.

Tarihi eserlerle ilgili geniş bir koleksiyon

Irak’taki arkeolojik alanlara ve tarihi eserlere dair geniş bir kitap ve el yazması koleksiyonuna ev sahipliği yapan kütüphane, akademisyenler için de önemli bir kaynak merkezi olarak hizmet veriyor. Kütüphanede, özellikle Irak’ın güneyindeki tarihi eserlerle ilgili araştırmalar için zengin bir kaynak bulunuyor.

5 bin kitaplık dev koleksiyon

Basra Tarihi Eserler Dairesi'nin müdürü olan Mustafa el-Husayni, kütüphanenin Irak’ın güneyinde tarihi eserlerle alakalı kaynakların bulunduğu ilk kütüphane olduğunu vurguladı. Kütüphanede 5.000’den fazla kitap yer alıyor ve bu koleksiyon Sümer, Babil ve Asur medeniyetlerine dair birçok eseri kapsıyor.

UNESCO'dan büyük ilgi

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) Irak Kültür Başkanı Junaid Sorosh Wali de kütüphaneyi ziyaret ederek, tarihi eserlerle ilgili önemli yapıtların burada muhafaza edilmesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Wali, bu kütüphanenin gelecek nesiller için Irak’ın kültürel mirasına büyük bir katkı sağladığını ve özellikle Musul ile Basra gibi şehirlerin kültürel değerlerinin korunmasına yardımcı olduğunu belirtti.

Saddam Hüseyin’in eski sarayı artık halka açık

Basra Valiliği Merkezi Kütüphane'nin sorumlusu olan Casim Ali, kütüphanenin yer aldığı binanın Saddam Hüseyin tarafından 1992 yılında inşa edilen Başkanlık Saraylarından biri olduğunu açıkladı. Ali, geçmişte Irak halkına kapalı olan bu sarayın artık öğrenciler, araştırmacılar ve yetkililer tarafından ziyaret edilebildiğini belirtti.

Kütüphanede 100 yıllık eserler yer alıyor

Kütüphanede İngilizce ve Arapça birçok kitabın bulunduğunu ifade eden Ali, 100 yıldan daha eski kitapların da koleksiyonda yer aldığını söyledi. Kütüphanede sadece Irak değil, komşu ülkelerin tarihi eserleriyle ilgili içeriklerin de bulunduğu kaydedildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa