ABD Senatosu, Trump'a suikastte gizli servisi suçlu buldu

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Senatosu, eski Başkan Donald Trump'a yönelik düzenlenen suikast girişimindeki hataları "önlenebilir" buldu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
25 Eylül 2024 16:30
GÜNCELLEME
25 Eylül 2024 16:43
AA
Kaynak AA

ABD Senatosu, Trump’a düzenlenen suikast girişiminde güvenlik hatalarını inceledi

ABD Senatosu, eski Başkan Donald Trump’a yönelik temmuz ayında gerçekleşen suikast girişiminde ABD Gizli Servisi ve diğer güvenlik kurumlarının ciddi hatalar yaptığını tespit etti. Suikast girişiminde ortaya çıkan bu güvenlik zafiyetleri, Senato İç Güvenlik ve Hükümet İşleri Komitesi tarafından hazırlanan raporda detaylandırıldı.

Güvenlik zaafiyetleri raporlandı

Komite tarafından yayımlanan rapora göre, Pensilvanya’da gerçekleşen saldırıda güvenlik güçleri, "planlama, iletişim ve güvenlik kaynaklarının dağılımı" gibi kritik alanlarda önemli eksiklikler gösterdi. Raporda, bu eksikliklerin "öngörülebilir ve önlenebilir" olduğu ve suikast girişimiyle doğrudan ilişkili olduğu belirtildi.

Gizli Servis'in emir komuta zincirinde sorun

Senato raporunda, Gizli Servis ve diğer güvenlik kurumları arasında net bir emir komuta zinciri bulunmadığına dikkat çekildi. Suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks’un, Trump’a ateş ettiği binanın güvenlik planlamasına dahil edilmemesi ise büyük bir hata olarak nitelendirildi.

Şüpheli ihbarı zamanında iletilmedi

Gizli Servis’in, saldırı başlamadan yaklaşık 2 dakika önce şüpheli bir kişinin binanın çatısında olduğuna dair ihbar aldığı, ancak bu bilginin Gizli Servis personeline iletilmediği ortaya çıktı. Ayrıca, yerel bir polis memuru ateş açılmadan sadece 22 saniye önce, telsizle binanın çatısında silahlı biri olduğuna dair uyarı gönderdi, ancak bu uyarı da zamanında değerlendirilmedi.

Gizli Servis raporu daha önce uyardı

Gizli Servis’in daha önce yayımladığı bir raporda, Trump’a yönelik temmuz ayındaki suikast girişiminde hem federal hem de yerel güvenlik güçlerinin hatalarının olduğu vurgulanmıştı. Yerel kolluk kuvvetleriyle yaşanan iletişim kopukluklarının, Gizli Servis’in performansını olumsuz etkilediği belirtilmişti.

Pensilvanya’da Trump’a suikast girişimi

Eski Başkan Donald Trump, 13 Temmuz’da Pensilvanya’nın Butler bölgesinde bir mitingde konuşma yaptığı sırada silahlı saldırıya uğramıştı. Saldırı sırasında mitinge katılan bir kişi hayatını kaybederken, iki kişi de yaralandı. ABD Gizli Servisi saldırganın etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı.

FBI suikast girişimini doğruladı

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), saldırıyı suikast girişimi olarak tanımlamış ve teşebbüste bulunan Thomas Matthew Crooks’un 20 yaşında olduğu ve olay mahallinde öldürüldüğünü duyurmuştu. Suikast girişimi sonrası ABD Gizli Servisi Direktörü Kimberly Cheatle istifa etmişti.

Senato komitesinde sorgulama

Suikast girişimi sonrası Senato komitesinde ifade veren Gizli Servis Vekil Direktörü Roland Rowe, Trump’a yapılan saldırının düzenlendiği çatının neden güvenlik altına alınmadığını "savunamayacağını" ifade etmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa