OECD’den Türkiye tahmini :Büyüme ve enflasyon kaç olacak?

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye'nin büyüme tahminini aşağı, enflasyon tahminin yukarı yönlü revize etti.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
25 Eylül 2024 18:37
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 01:15
OECD’den Türkiye tahmini :Büyüme ve enflasyon kaç olacak?
BY
Barış Yılmaz Muhabir

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye ekonomisine dair öngörülerini güncelledi. 

Büyüme beklentisi aşağı yönlü revize edildi

Bu kapsamda Türkiye'nin büyüme beklentisi aşağı yönlü revize edilirken, enflasyon tahminleri ise artış gösterdi. OECD'nin yayımladığı yeni raporda, Türkiye'nin 2023 yılı için büyüme oranı yüzde 3,2 olarak belirlenirken, 2025 yılı için bu oran yüzde 3,1 olarak öngörüldü.

Küresel ekonomi üzerindeki dezenflasyon sürecine dikkat çeken OECD, 2023 yılına yönelik dünya genelindeki büyüme tahminini ise yüzde 0,1 oranında artırarak yüzde 3,2'ye yükseltti. Raporda, 2025 yılı için küresel büyüme beklentisinin ise yüzde 3,2 seviyesinde sabit bırakıldığı belirtildi.

Türkiye'deki enflasyon beklentileri

Türkiye’ye ilişkin enflasyon beklentilerinde önemli değişiklikler yaşandı. OECD, Türkiye'de  enflasyon oranının 2024 yılında yüzde 56'ya yükseleceğini tahmin etti. 2025 yılı için ise enflasyonun yüzde 29,2 seviyesine gerileyeceği beklentisi raporda yer aldı.

OECD'den Türkiye'ye tavsiye

Raporda OECD, Türkiye'nin yüksek enflasyonla mücadele sürecinde, sıkı para politikasının 2025 yılının belli bir dönemine kadar devam etmesi tavsiyesinde bulundu.

Enflasyonun çift haneli seviyelerde kalmaya devam edeceğine işaret edilen raporda, ancak yıl sonunda ve önümüzdeki yıllarda bir miktar düşüş yaşanacağı ifade edildi.

OECD, Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelerde enflasyonun, gelişmiş ülkelere kıyasla daha yüksek seyredeceğini belirtti. Bu bağlamda, Türkiye'nin ekonomik istikrarını koruyabilmesi için sıkı mali politikaların sürdürülmesi gerektiği bir kez daha gündeme getirildi.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa