Google, Microsoft'u AB'ye şikayet etti

Google, bulut bilişim sektöründe rekabete aykırı uygulamaları gerekçesiyle Microsoft'u Avrupa Birliği Komisyonu'na şikayet etti.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
25 Eylül 2024 18:38
GÜNCELLEME
25 Eylül 2024 19:07
Google, Microsoft'u AB'ye şikayet etti
EK
Esra Koçak Editör

Google, bulut bilişim sektöründe rekabete aykırı uygulamalar gerekçesiyle Microsoft'u Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'na şikayet etti. Teknoloji devi, Microsoft'un Windows sunucusu gibi yazılımlardaki pazar hakimiyetini, müşterileri Microsoft'un bulut platformu Azure'a yönlendirmek için kullandığını öne sürüyor.

Rekabeti engelleyen lisans koşulları ve fiyatlandırma

Google, Microsoft'un bulut bilişim sektöründeki bu rekabete aykırı davranışının, kısıtlayıcı lisans koşulları ve ayrımcı fiyatlandırma uygulamalarıyla gerçekleştirildiğini savunuyor. Şikayete göre, Microsoft, Windows sunucularındaki pazar gücünü kullanarak, rakip bulut hizmeti sağlayıcılarını tercih eden müşterilere yönelik cezalandırıcı politikalar izliyor.

Microsoft'un hızlı büyümesi ve Google'ın mücadeleleri

Microsoft, bulut bilişim alanında kısa sürede büyük bir büyüme kaydederken, Google bu sektörde analistlerin beklentilerini tam olarak karşılayamadı. Google’ın bulut pazarında yaşadığı zorluklar, Microsoft'un agresif stratejilerine dikkat çekiyor.

Google'dan Microsoft'a sert suçlama: "Yüzde 400 daha fazla ücret talep ediyor"

Google Cloud Başkan Yardımcısı Amit Zavery, Microsoft’un rakip bulut bilişim sistemlerinde Windows Server kullanmak isteyen müşterilere yüzde 400 oranında daha yüksek ücret talep ettiğini, ancak bu fiyatın Microsoft’un kendi bulut platformu Azure için geçerli olmadığını açıkladı.

1 Milyar Euro fazladan ödeme iddiası

Zavery, Avrupa’daki bulut hizmeti sağlayıcılarını temsil eden CISPE’nin yaptığı bir araştırmaya atıfta bulunarak, Avrupa’daki şirketlerin ve kamu kurumlarının her yıl lisanslama için Microsoft’a fazladan 1 milyar Euro ödeme yapmak zorunda kaldığını belirtti. Google'a göre bu rakam, Microsoft’un rekabeti kısıtlayan lisans politikalarının doğrudan bir sonucu.

"Microsoft, Teams ve Azure kullanımını zorunlu kılıyor"

Amit Zavery ayrıca, Microsoft’un diğer ortak çalışma ve mesajlaşma yazılımlarını kullanmak isteyen müşterilere Teams’i dayattığını, aynı stratejiyi Azure için de uyguladığını ifade etti. Zavery, bu duruma karşı uyarıda bulunarak, "Artık harekete geçilmesi gerekiyor... Eğer şu anda müdahale edilmezse bulut piyasası giderek daha kısıtlayıcı hale gelecek" dedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa