Özgür Özel Filistin'e gideceğini açıkladı

Sosyalist Enternasyonal Başkanlar Kurulu Toplantısında konuşan CHP Lideri Özel, "Önümüzdeki günlerde Filistin’e ziyarette bulunacağım" dedi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
25 Eylül 2024 18:43
GÜNCELLEME
25 Eylül 2024 21:45
Özgür Özel Filistin'e gideceğini açıkladı
AA
Kaynak AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) katıldığı bir programda Filistin'deki katliamlarla ilgili dünyanın yeterli tepkiyi vermediğini söyledi. Özel, New York’ta düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Prezidyum Toplantısı’nda önemli mesajlar verdi.

Filistin’deki katliamlar ve Gazze’deki kayıplar

Özel, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının yaklaşık bir yıldır sürdüğüne dikkat çekti. Gazze’de bugüne kadar 41 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini belirten Özel, ölenlerin yarısından fazlasının kadın ve çocuk olduğunu vurguladı. Batı Şeria’da protestolar sırasında Türk-Amerikan aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin İsrail askerleri tarafından öldürülmesini de hatırlatan Özel, "ABD yönetimi, İsrail karşısında kendi vatandaşının hakkını bile koruyamadı. Çağrımız, bu pasif tavrı ve bahaneleri bırakmaları ve Ayşenur’a karşı sorumluluklarını yerine getirmeleridir" dedi.

Sosyalist Enternasyonal ve Filistin meselesi

Özel, Sosyalist Enternasyonal’e de seslenerek, Ayşenur gibi aktivistlere sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Dünya genelinde Filistin’de yaşananlara yeterince tepki verilmediğini vurgulayan CHP lideri, Avrupa’daki bazı ülkelerin Filistin’i devlet olarak tanımasının umut verici olduğunu ifade etti. Özel, Gazze’de acil ateşkesin sağlanması, insani yardımların geçişine izin verilmesi ve rehinelerin serbest bırakılması için Sosyalist Enternasyonal’in aktif girişimlerde bulunması gerektiğini söyledi.  Filistin meselesinde artık somut adımlar atılması gerektiğini belirten Özel, "Bir sonraki toplantımızı Ramallah’ta yapmayı öneriyorum" dedi.

BM'ye eleştiri: "Dünyanın sorunlarına çözüm Bulamıyor"

Birleşmiş Milletler’e (BM) yönelik eleştirilerde bulunan Özel, BM'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştiremediğini, küresel gelir adaletsizliğinde iyileşme sağlayamadığını ve Gazze başta olmak üzere dünya genelindeki çatışmalara çözüm üretemediğini söyledi. BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesine atıfta bulunan Özel, "Geçen yüzyıldaki bir savaşın galip ülkelerinin, bu yüzyılın sorunlarına çözüm üretmede tek yetkili olması ve veto hakkını kullanmaları çağ dışı bir durumdur" ifadelerini kullandı. Özel, BM’nin daha demokratik ve adil bir yapıya kavuşması gerektiğinin altını çizdi.

Sığınmacı sorunu ve Avrupa’ya uyarı

Sığınmacı meselesine de değinen Özel, Türkiye’nin dünyada en fazla sığınmacı barındıran ülke olduğunu belirtti ve Avrupa’nın bu konuda Türkiye’yi yalnız bırakmasının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Özel şunları kaydetti: 

Küresel gelir adaletsizliği ve yoksulluk

Dünyadaki gelir adaletsizliğine dikkat çeken Özel, dünya servetinin neredeyse yarısının en zengin yüzde 1’in elinde olduğunu ve milyarlarca insanın ise yoksulluk ve açlık içinde yaşadığını vurguladı. Bu adaletsizliğin, küresel huzursuzlukların temelinde yattığını belirten Özel, bu sorunlara karşı mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa