10 ülkeden İsrail-Lübnan sınırında ateşkes çağrısı...

ABD ve Fransa'nın öncülüğünde 10 ülkeden İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil ateşkes çağrısı geldi.

EM
Erhan Meyveci Editör
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 07:10
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 07:10
10 ülkeden İsrail-Lübnan sınırında ateşkes çağrısı...
EM
Erhan Meyveci Editör

ABD ve Fransa'nın öncülüğünde, Avrupa Birliği (AB) ve 8 ülkenin katılımıyla yayımlanan ortak bir açıklamada, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların durdurulması ve diplomasiye fırsat tanınması amacıyla 21 günlük acil ateşkes çağrısında bulunuldu.

Beyaz Saray’dan Ortak Açıklama

Beyaz Saray’ın yazılı açıklamasında, ABD ile Fransa'nın, İsrail-Lübnan sınırında bir ateşkes konusunda mutabık kaldığı ve bu çağrıya AB, Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de katıldığı belirtildi.

Bölgesel Gerilim Uyarısı

Açıklamada, "Lübnan ile İsrail arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana devam eden çatışmalar tolere edilemez ve kabul edilemez bir şekilde daha büyük bir bölgesel gerilim riski taşımaktadır. Bu durum ne İsrail ne de Lübnan halkının çıkarınadır." ifadelerine yer verildi.

Diplomasi İçin Ateşkes Çağrısı

Sınırın her iki tarafındaki sivillerin evlerine dönebilmesi için diplomatik bir çözümün zamanının geldiği belirtilen açıklamada, "Diplomasi, çatışmalar sürerken başarıya ulaşamaz. Bu nedenle, diplomasiye alan açmak için İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil ateşkes çağrısında bulunuyoruz." denildi.

BM Kararına Uyum Çağrısı

Ayrıca, İsrail ve Lübnan yönetimlerinden Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı doğrultusunda bu geçici ateşkese destek vermeleri istenirken, bölgedeki tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye ağırlık verilmesinin önemi vurgulandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa