Nöroloji uzmanı vurguladı: İklim değişikliği migren ataklarını artırdı

Nöroloji uzmanı Dr. Yüksel Dede, son 20 sene içerisinde iklim değişikliği nedeniyle migren ataklarının arttığı konusunda uyarısında bulundu.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 09:15
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 10:05
Nöroloji uzmanı vurguladı: İklim değişikliği migren ataklarını artırdı
DHA
Kaynak DHA

Amerika Birleşik Devletleri'nde bir sağlık dergisinde yayımlanan bir makalede, son otuz yılda migrenin yaygınlığının değişmediği ancak özellikle son 20 yılda migrenin günlük yaşam üzerindeki etkilerinin daha da kötüleştiği vurgulandı. Bu değerlendirmeyi yapan Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Dede, migrenin şiddetindeki artışın çevresel risk faktörleri ile bağlantılı olduğunu belirtti. Dr. Dede, özellikle iklim değişikliklerinin migren hastalarının yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürdüğünü ifade etti.

Migrenin günlük aktiviteler üzerindeki etkisi arttı

Söz konusu makale, ABD'de yaklaşık 30 yıl boyunca migrenli yetişkinler arasında yapılan 11 farklı çalışmanın analizine dayanıyor. Bulgulara göre, son otuz yılda migrenin toplumdaki yaygınlığı sabit kalırken, 2004 yılından bu yana migrenin kişinin günlük aktiviteleri üzerindeki etkisi giderek artmış durumda. Bu duruma en fazla etki eden faktörler arasında hava kirliliği, artan sıcaklıklar ve değişen atmosferik basınç bulunuyor. Dr. Dede, bu çevresel değişikliklerin, özellikle hava koşullarına hassas olan migren hastaları üzerinde olumsuz sonuçlar doğurduğunu ve hastaların bu koşullarla başa çıkabilmek için yeni stratejiler geliştirmek zorunda kaldığını belirtti.

Kötü hava kalitesi baş ağrısı şikayetlerine neden oluyor

Uluslararası bir sağlık dergisinde yayımlanan diğer bir çalışmaya atıfta bulunan Dr. Dede, kötüleşen hava kalitesinin baş ağrısı şikayetleri nedeniyle acil servise başvuran hasta sayısında artışa neden olduğunu dile getirdi. Migren hastalarının özellikle iş ve okul hayatlarında zorluklarla karşılaştığını vurgulayan Dr. Dede, bu durumun günlük yaşam aktivitelerini aksattığını, sosyal ve profesyonel hayatı olumsuz etkilediğini söyledi.

Aşırı hava olayları, migren ataklarının şiddetini artırabilir

Ayrıca Dr. Dede, aşırı hava olaylarının migren ataklarının sıklığını ve şiddetini artırabileceğini belirtti. Özellikle parlak güneş ışığı, yüksek nem, aşırı sıcak veya soğuk gibi hava koşullarının migreni tetikleyebileceğini ifade eden Dr. Dede, orman yangınlarının neden olduğu hava kirliliğinin de migren üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ve beyindeki kimyasalların dengesini bozarak migreni tetikleyebileceğini söyledi.

Yeterli sıvı tüketimi ve aşırı sıcaklardan kaçınma önemli

Dr. Yüksel Dede, migren hastalarının olumsuz hava koşullarına karşı alabilecekleri önlemler hakkında da bilgi verdi. Hastaların hava durumunu takip ederek, kendileri için tetikleyici faktörlerden kaçınmaları, yeterli sıvı tüketmeleri ve aşırı sıcaklardan uzak durmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca baş ağrısı günlüğü tutmanın, hava koşullarının migren üzerindeki etkilerini anlamada yardımcı olabileceğini söyledi. Dr. Dede, migrenle başa çıkmada düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve stres yönetiminin de büyük önem taşıdığını vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa