İran'dan BMGK'ya İsrail tepkisi: Üzerine düşeni yapmadı!

İran, BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) İsrail'e karşı üzerine düşeni yapmadığını belirterek tepki gösterdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 09:59
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 10:13
İran'dan BMGK'ya İsrail tepkisi: Üzerine düşeni yapmadı!
AA
Kaynak AA

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, BMGK'ya (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) İsrail'in işlediği suçlara karşı sorumluluğunu yerine getirme çağrısında bulundu. İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre; Erakçi, New York'ta gerçekleştirilen BM 79. Genel Kurul toplantıları çerçevesinde düzenlenen BMGK oturumunda konuştu.

"Geniş çaplı bir çatışma riski ortaya çıkabilir"

Erakçi, BMGK tarafından İsrail'in saldırılarına ve suçlarına karşı kararlı bir şekilde yanıt verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barış ve güvenliği koruma sorumluluğunu hatırlatan Erakçi, bu sorumluluğun yerine getirilmemesi durumunda bölgenin geniş çaplı bir çatışma riskiyle karşı karşıya kalacağını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in destekçileri olarak nitelendirdiği ABD'ye ve İngiltere'ye de hukuki ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirmeleri çağrısında bulundu.

"İsrail cezalandırılmadığı için daha fazla suç işliyor"

Erakçi, İsrail'in işlediği insanlık suçlarına karşı cezalandırılmamasının bu ülkeyi daha fazla suç işlemeye teşvik ettiğini dile getirerek, tarihin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni bu konuda yargılayacağını belirtti. Ayrıca, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının bölgedeki genel durumdan bağımsız değerlendirilemeyeceğini ifade etti.

"Gazze'de ateşkes sağlanmadan bölgede barış olmaz"

İran Dışişleri Bakanı, ABD ve İngiltere'nin İsrail'e verdiği koşulsuz desteğin, bu ülkenin uluslararası hukuka aykırı eylemlerine devam etmesine olanak sağladığını öne sürdü. Gazze'de bir ateşkes sağlanmadan bölgede barışın mümkün olamayacağını belirten Erakçi, uluslararası toplumun bu konuda sessiz kalamayacağını vurguladı.

Son olarak İran'ın Lübnan halkına tam destek verdiğini ifade eden Erakçi, bölgedeki gerilimin daha fazla tırmanmaması için İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarını derhal durdurması gerektiğini söyledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa