Araç sahiplerine bir haber daha! Motorine zam geliyor

Motorin grubunda beklenen zam, araç sahiplerini üzdü. Söz konusu zammın, cuma gününden itibaren geçerli olacağı öngörülüyor.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 10:17
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 10:38
Araç sahiplerine bir haber daha! Motorine zam geliyor
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Brent petrolde yaşanan dalgalanmalar, akaryakıt fiyatlarına yansımaya devam ediyor. Bu nedenle vatandaşlar, benzin ve motorin fiyatlarında meydana gelen değişiklikleri sıkı bir şekilde takip ediyor.

Son olarak araç sahiplerini ilgilendiren yeni bir fiyat artışı gündeme geldi. Geçtiğimiz salı günü itibarıyla benzinin litre fiyatına 1,40 TL zam yapıldı. Bu artış, birçok kişi tarafından olumsuz karşılandı.

Motorin fiyatlarına da zam geliyor

Benzindeki fiyat artışının ardından motorin fiyatlarında da bir değişiklik bekleniyor. Cuma gününden itibaren motorinin litre fiyatında 90 kuruşluk bir artış öngörülüyor. Bu zamla birlikte İstanbul'da motorinin litre fiyatının 43 lira 62 kuruşa, Ankara'da ise 43 lira 10 kuruşa yükselmesi bekleniyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarının hesaplanmasında belirli kriterler izleniyor. KDV hariç rafineri satış fiyatı oluşturulurken gümrüksüz rafineri fiyatına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payı ilave ediliyor.

Gümrüksüz rafineri fiyatı belirlenirken de şu yöntem takip ediliyor: Akdeniz-İtalya piyasasındaki günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru dikkate alınıyor. Böylece belirli bir fiyat değişim farkında rafineri tavan satış fiyatı hesaplanıyor.

Bu süreçte uluslararası piyasalardaki ham petrol fiyatlarının yanı sıra döviz kurlarındaki dalgalanmalar da akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde etkili oluyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa