Azerbaycan yerli lazer silahı geliştirdi

Azerbaycan’ın ilk lazer silahı "Fireforce"un tasarımcısı Arifzade, 1 kilometre olan vuruş mesafesini 10 kilometreye çıkaracaklarını açıkladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 11:57
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 12:43
AA
Kaynak AA

Azerbaycan’ın ilk yerli lazer silahı üretildi

Azerbaycan Savunma Sanayi Bakanlığı'na bağlı Azersilah Holding, ülkenin ilk yerli lazer silahını geliştirdi. Azerbaycan mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen ve "Fireforce" ismi verilen bu silah, başkent Bakü’de tertiplenen 5. Azerbaycan Uluslararası Savunma Fuarı'nda (ADEX 2024) ilk kez tanıtıldı.

1 kilometre menzilli yerli lazer silahı

Fireforce, 900 kilogram ağırlığa sahip olup, bin metre (1 km.) uzaklıktaki hedefleri vurabiliyor. 30 kilovatlık güç çıkışına sahip bu lazer silahı, deniz, hava ve kara hedeflerine karşı kullanılmak üzere tasarlandı. Hafif zırhlı araçlara kolayca monte edilebilen silah, kompakt yapısıyla dikkat çekiyor ve tamamen yerli üretim parçalarla inşa edildi.

2 aylık bir süreçte tamamlandı

Fireforce’un tasarım sürecini yöneten Valeh Arifzade, Azerbaycan’ın ilk lazer silahının sadece 2 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını ifade etti. Arifzade, "Fireforce, rakiplerine göre oldukça kompakt bir yapıya sahip. Lazer silahları genellikle nem, toz ve buhar gibi çevresel faktörlerden etkilenir, ancak biz bu sorunları ortadan kaldırdık" dedi. Ayrıca, silahın şu anki menzilinin 1 kilometre olduğunu, ancak bu menzili ilerleyen dönemlerde 10 kilometreye çıkarmayı planladıklarını ekledi.

Tamamen yerli üretim ve Azerbaycan'a ait patent

Silahın üretiminde kullanılan tüm parçaların Azerbaycan’da geliştirildiğini belirten Arifzade, patentin de Azerbaycan devleti adına tescillendiğini vurguladı. Gelecek dönemlerde silahın daha da geliştirilerek, savunma sanayisinde önemli bir adım olacağını ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa