Baş ağrısı deyip geçme! O hastalıkların belirtisi olabilir

Baş ağrısı sıkıntısı çok yaygın ve herkesin mücadele ettiği bir hastalık. Basit gibi görünen bu hastalığın bazı hastalıkların belirtisi olduğu bir gerçek.

Ecem Çetin Muhabir
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 12:38
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 12:57
Baş ağrısı deyip geçme! O hastalıkların belirtisi olabilir
Ecem Çetin Muhabir

Baş ağrısı, günümüzün en yaygın hastalıklarından birisi.

İnsanlar, sık sık baş ağrısı problemi ile karşı karşıya kalabiliyor. 

Gencinden yaşlısına tüm insanlarda görülen baş ağrısı, oldukça can sıkan bir hastalık.  

Baş ağrısı, pek çok farklı hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilen sağlık sorunudur. Baş ağrısının türü, süresi ve şiddeti altta yatan hastalık hakkında önemli ipuçları verebilir.

İşte baş ağrısının işaret edebileceği bazı yaygın hastalıklar ve durumlar:

1. Migren

Migren, baş ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Genellikle başın bir tarafında yoğun, zonklayıcı ağrıya yol açar ve ışığa, sese hassasiyet, mide bulantısı gibi semptomlarla birlikte görülür. Migren atakları birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir.

2. Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Stres, kaygı veya kas gerilmesi sonucu ortaya çıkan gerilim tipi baş ağrısı, başın etrafında bir baskı hissiyle kendini gösterir. Genellikle şiddeti hafif ila orta derecede olup, çoğunlukla uzun süre devam eder.

3. Sinüzit

Sinüslerin iltihaplanmasıyla ortaya çıkan sinüzit, başın ön kısmında ve yüz bölgesinde ağrıya neden olur. Bu tür baş ağrıları genellikle burun tıkanıklığı, akıntı ve yüz bölgesinde baskı ile birlikte görülür.

4. Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)

Yüksek tansiyon, özellikle çok yüksek değerlere ulaştığında baş ağrısına neden olabilir. Genellikle başın arkasında hissedilen ağrıyla birlikte, burun kanaması ve nefes darlığı gibi ek belirtiler görülebilir.

5. Küme Baş Ağrısı

Küme baş ağrısı, başın bir tarafında çok şiddetli ve ani başlayan ağrılardır. Göz çevresinde, şakakta ve alında yoğunlaşan bu ağrılar, gözde kızarıklık, sulanma ve burun tıkanıklığı ile eşlik edebilir. Ağrılar periyodik olarak tekrarlar.

6. Beyin Tümörü

Beyin tümörleri de baş ağrısına yol açabilir. Ancak bu tür baş ağrıları genellikle sabahları şiddetli olur, bulantı ve kusma ile birlikte görülebilir. Tümöre bağlı baş ağrıları sürekli hale gelme eğilimindedir ve zamanla şiddetlenebilir.

7. Enfeksiyonlar

Bazı enfeksiyonlar, özellikle de beyin zarlarını etkileyen menenjit veya ensefalit gibi hastalıklar, baş ağrısı ile kendini gösterebilir. Menenjit vakalarında baş ağrısına yüksek ateş, ense sertliği ve bilinç bulanıklığı eşlik edebilir.

8. Göz Hastalıkları

Göz yorgunluğu, miyop veya hipermetrop gibi göz rahatsızlıkları, özellikle uzun süre ekrana bakma ya da yanlış gözlük kullanımı sonucu baş ağrısına neden olabilir. Göz tansiyonu (glokom) gibi durumlar da baş ağrısı ile kendini gösterebilir.

9. Boyun Problemleri

Boyun fıtığı ya da kas spazmları gibi boyunla ilgili sorunlar, başın arka kısmında başlayan ve boyuna doğru yayılan baş ağrılarına yol açabilir. Bu ağrılar genellikle boyun hareketleriyle artış gösterir.

10. Nörolojik Hastalıklar

Beyindeki damar tıkanıklıkları, anevrizmalar ya da inme gibi nörolojik sorunlar da ani ve şiddetli baş ağrılarına neden olabilir. Özellikle ani ve şiddetli bir baş ağrısı, acil müdahale gerektiren ciddi bir durumun habercisi olabilir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa