Gazze'de eğitim alarmı verildi! Kayıp nesil ortaya çıkabilir

İsrail'in katliamlarına devam ettiği Gazze'de eğitim hizmetlerinin aksaması sonucunda "kayıp nesil" ortaya çıkabileceğine dair önemli bir uyarı yapıldı.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 12:52
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 13:18
Gazze'de eğitim alarmı verildi! Kayıp nesil ortaya çıkabilir
DHA
Kaynak DHA

UNRWA (Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı); Gazze'de devam eden savaşın, çocukların eğitimini beş yıl geriye götürdüğünü ve bu durumun kayıp bir nesil oluşturma riski taşıdığını açıkladı.

UNRWA tarafından yayımlanan ve Cambridge Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından yapılan araştırmaya göre, 7 Ekim'de başlayan savaş nedeniyle Gazze'deki çocukların eğitiminde beş yıllık bir geri dönüş yaşanacak. Bu durum, kalıcı travmalar yaşayan genç ve çocuklardan oluşan "kayıp bir nesil" oluşturma riski taşıyor.

Gazze'de çok sayıda okul yıkıldı

Araştırma kapsamında yayımlanan makalede, Gazze'de süren savaşın 625 bin öğrencinin eğitimini ciddi şekilde kesintiye uğrattığı ve 22 bin 564 öğretmenin yaşamlarını ve geçim kaynaklarını etkilediği vurgulandı. Ekim 2023 ile Temmuz 2024 arasında Gazze'deki okulların büyük bir kısmı İsrail askeri saldırıları sonucunda tamamen veya kısmen yıkıldı. 

Ağustos 2024 verilerine göre, bu saldırılar sonucu 10 bin 627'si çocuk ve 411'i öğretmen olmak üzere 40 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. Ayrıca 15 bin 394 öğrenci ve 2 bin 411 öğretmen de yaralandı. Temmuz 2024 itibarıyla yaklaşık 1,9 milyon kişi yerinden edilirken, bu kişilerin yaklaşık yarısının çocuk olduğu belirtildi. Yerinden edilenlerin çoğunun UNRWA tesislerine ve komşu bölgelere sığındığı kaydedildi.

Yeni eğitim metodolojilerinin aciliyetine dikkat çekildi

Cambridge Üniversitesi'nin yayımladığı makalede, son beş yılda çocukların kısıtlı öğrenme fırsatları ve yaşadıkları travmalar göz önüne alınarak yeni eğitim metodolojilerinin acilen uygulanması gerektiğine dikkat çekildi. 

Bu bağlamda, sınıflarda akademik yeterliliklerde büyük farklılıklar olması beklendiği, bu nedenle daha geniş bir farklılaştırılmış eğitim yaklaşımına ihtiyaç duyulacağı vurgulandı. Ayrıca, öğretmenlerin ve danışmanların eğitim almasının ve okullarda okuma-yazma ile aritmetik için hedefe yönelik destek programlarının uygulanmasının zorunlu olduğu ifade edildi.

Eşit ve kaliteli eğitim için somut adım çağrısı

Cambridge Üniversitesi, Gazze'deki çocukların eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için siyasi irade ve mali taahhüdün gerekliliğine vurgu yaparak, uluslararası aktörlerin ve paydaşların sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda eşit ve kaliteli eğitim sağlamak için somut adımlar atması gerektiğini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa