Karacadağ pirincini elle hasat ediyorlar

Diyarbakır’da çiftçiler ve tarım işçileri, taşlı araziler üzerinde yetiştirilen tescilli Karacadağ pirincini elle hasat ediyorlar.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 13:12
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 13:20
Karacadağ pirincini elle hasat ediyorlar
AA
Kaynak AA

Karacadağ pirincinde hasat dönemi başladı

Diyarbakır'da, son faaliyetini 100 bin yıl önce gerçekleştirdiği belirtilen Karacadağ'ın eteklerinde yetiştirilen ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen Karacadağ pirincinde hasat dönemi başladı. Kar sularının erimesiyle beslenen kaynaklarla sulanan bu özel pirinç, rengi, aroması ve lezzetiyle diğer pirinç türlerinden farklılık gösteriyor.

Erkekler biçiyor, kadınlar topluyor

Karacadağ’ın taşlı arazilerinde yetişen bu özel pirincin hasadı elle yapılıyor. Erkekler, oraklarla taşlı arazilerde pirincin başaklarını biçerken, kadınlar elle topladıkları ürünü heybelerle taşıyor. Pirinç hasadı zorlu şartlarda, büyük bir emekle gerçekleştiriliyor.

Karacadağ pirinci doğal yöntemlerle kurutuluyor

Hasat edilen çeltik halindeki Karacadağ pirinci, boş arazilere serilerek güneş altında doğal yöntemlerle kurutulmaya bırakılıyor. Bu doğal kurutma süreci, pirincin kendine has lezzet ve aromasını korumasına yardımcı oluyor.

Oraklar bileme işleminden geçiriliyor

Taşlı arazilerde çalışmanın getirdiği zorluklar nedeniyle hasat sırasında oraklar sık sık köreliyor. İşçilerin, orakları daha keskin hale getirmek için sürekli bileme işlemi yaptığı gözlemleniyor. Bu sayede hasat daha verimli ve hızlı bir şekilde devam ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa