Bakan Mehmet Şimşek'ten rezerv açıklaması

Merkez Bankası rezervlerinde yeni rekora imza atarken Bakan Mehmet Şimşek'ten brüt rezervlerine dair açıklama geldi.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 15:08
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 15:25
Bakan Mehmet Şimşek'ten rezerv açıklaması
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın  rezervleri 20 Eylül 2024 haftasında yeni bir zirveye ulaştı. 

TCMB'nin verilerine göre, brüt rezervler bir önceki haftaya kıyasla 2,8 milyar dolar artarak 156,4 milyar dolara yükseldi. 

Bu seviye, TCMB'nin rezervleri açısından tüm zamanların en yüksek düzeyi olarak kaydedildi. Aynı haftada net rezervler de 48,8 milyar dolardan 51,8 milyar dolara çıktı.

Swap hariç net rezervler, 20 Eylül haftasında 26,5 milyar dolardan 29,4 milyar dolara yükselerek son iki haftada toplamda 12 milyar dolarlık bir artış kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dış finansmana ilişkin iki önemli gelişmeyi duyurdu. 

Bakan Şimşek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ABD doları cinsinden 10 yıl vadeli 3,5 milyar dolar tutarında tahvil ihracının tamamlandığını bildirdi.

Bu ihracın önemli bir ayrıntısı, ABD Hazinesi'nin benzer vadeli tahvili üzerine eklenen prim farkının 2020 Şubat ayından bu yana ilk kez 300 baz puanın altına gerilemiş olmasıdır.

Ayrıca, Bakan Şimşek Türkiye’nin uzun bir aradan sonra yükümlülük yönetimi işlemi gerçekleştirdiğini de açıkladı. Bu işlem kapsamında, 2025 yıl sonuna kadar yapılacak olan yaklaşık 1,9 milyar dolarlık anapara geri ödemesi 2035 yılına ertelendi. 

Bu adım, Türkiye’nin dış borç stokunun ortalama vadesini uzatarak, borç itfa profilini daha dengeli hale getirmeyi amaçlıyor. Bakan Şimşek, bu işlemlerin uluslararası yatırımcıların Türkiye'nin ekonomik programına olan güvenini gösterdiğini de vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa