Sudan ordusu operasyon başlattı! Hedefte başkent var

Sudan ordusu tarafından başkent Hartum'un hedef alındığı bir operasyon için düğmeye basıldı. Ayrıntılar burada...

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 15:34
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 16:28
Sudan ordusu operasyon başlattı! Hedefte başkent var
AA
Kaynak AA

Sudan ordusunun 17 aydır mücadele ettiği HDK (Hızlı Destek Kuvvetleri) kontrolünde bulunan başkent Hartum'a yönelik geniş çaplı bir operasyon başlattığı bildirildi. Görgü tanıklarının aktardığı bilgilere göre; ordu güçleri, hem karadan hem de havadan Hartum'un merkezine ve kuzeydeki Bahri bölgesine yönelik büyük bir operasyon yürütüyor.

Ordu, savaş uçakları ve topçu birliklerini kullanarak Bahri bölgesindeki Kadaru ve Halfaya mahallelerinde konuşlandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, orduya bağlı askerlerin Hartum ile Umdurman'ı birbirine bağlayan Beyaz Nil Köprüsü'nü geçtikleri anlar yer alıyor. Bu köprünün geçilmesi, savaşın başladığı 2023 yılının Nisan ayından bu yana HDK'nin kontrolü altında bulunan Hartum'un merkezine ordunun ulaşması açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Yerel basında çıkan haberlere göre; ordu, Hartum merkezi ve Bahri'de HDK'ye karşı büyük bir kara ve hava operasyonu başlattı. Operasyon sırasında HDK'nin ağır kayıplar verdiği iddia ediliyor.

Sudan'da neler oluyor?

Sudan'da 30 sene boyunca devam eden Ömer el-Beşir iktidarının devrilmesinden sonra sivillerin katılımı ile yeni bir hükümet kuruldu. Söz konusu hükümete karşı darbe gerçekleştiren ordu ile HDK arasında güç mücadelesi başladı ve bu mücadele 17 ayı aşkın süredir devam ediyor. Savaşı sona erdirmek için devreye sokulan çeşitli çözüm girişimlerinden ise şu ana kadar bir sonuç alınamadı.

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, Sudan'da yaşanan çatışmalar nedeniyle şimdiye kadar 20 bini aşkın insan yaşamını yitirdi. 10 milyondan fazla insan yerinden edildi. 25 milyonu aşkın insan ise yardıma ihtiyaç duyuyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa