Gazetecilerden UCM'ye 4. suç duyurusu

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Gazze’deki meslektaşlarını acımasızca katleden İsrail'i kınadılar ve UCM'ye 4'üncü kez suç duyurusunda bulundular.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 17:08
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 17:24
Gazetecilerden UCM'ye 4. suç duyurusu
AA
Kaynak AA

RSF, İsrail'i gazeteci cinayetleri nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesine şikayet etti

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), son bir yılda Filistin'de 130'dan fazla gazetecinin öldürülmesini protesto ederek İsrail hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) dördüncü kez suç duyurusunda bulundu. RSF, Avrupa'nın 10 kentinde düzenlenen eylemlerle, İsrail’in gazetecilere karşı işlediği suçları kınadı.

Madrid'de düzenlenen protesto

Madrid'deki Mayor Meydanı'nda toplanan RSF üyeleri, Filistin'deki gazeteci cinayetlerinin basına karşı kısa sürede işlenmiş en büyük katliam olduğunu vurguladı. Eylemciler, "İsrail'in tam bir dokunulmazlık altında öldürmeye devam ettiğini ve uluslararası toplumun sonuçsuz girişimlerle bu duruma izin verdiğini" belirtti.

Manifestoda savaş suçu vurgusu

Eylemde okunan manifestoda, "Gazze'de gazetecilerin bu hızla öldürülmeye devam etmesi halinde bölgeden haber yapacak kimse kalmayacak" ifadeleri kullanıldı. Gazetecilere yönelik saldırıların ve cinayetlerin savaş suçu teşkil ettiğini belirten RSF, gazetecilerin korunmasının uluslararası hukuk ihlallerinin cezasız kalmaması için önemli olduğunu vurguladı.

"İsrail, katliamların haber yapılmasına izin vermedi"

RSF'nin dördüncü kez UCM'ye başvurmasının gerekçesi olarak, İsrail'in Filistinli gazetecileri öldürmek, keyfi gözaltılar yapmak, kötü muamelede bulunmak ve medya kuruluşlarına kasıtlı saldırılarda bulunmak gibi suçlar gösterildi. RSF, ayrıca Al Jazeera gibi medya merkezlerinin kasten yok edildiğini ve Gazze'ye yabancı basının girişinin engellendiğini belirtti.

İsrail-AB ortaklık anlaşmasının askıya alınması çağrısı

RSF, 59 basın kuruluşu ile birlikte, İsrail’in basın özgürlüğü, bilgi edinme hakkı ve uluslararası insani haklara saygı göstermemesi nedeniyle, Avrupa Birliği ile yaptığı ortaklık anlaşmasının askıya alınması çağrısında bulundu.

"Gazeteciler hayatlarını riske atıyor"

RSF İspanya Başkan Yardımcısı Edith Rodriguez Cachera, İsrail’in 130'dan fazla gazeteciyi öldürmesinin insanlık dışı olduğunu belirtti. Cachera, "Gazze'de gazeteciler çok zor şartlarda hayatlarını riske atarak, yemeden, içmeden haber yapıyor" dedi. Gazze'nin açık hava hapishanesine dönüştüğünü ve milyonlarca insanın hayatta kalma mücadelesi verdiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa