Yarım asırda 5200 kasetlik koleksiyon yaptı

Van Erciş’te yaşayan müzik tutkunu bir milli antrenör, 54 senede 5200 kasetten oluşan dev koleksiyon oluşturdu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 17:49
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 17:50
Yarım asırda 5200 kasetlik koleksiyon yaptı
AA
Kaynak AA

İzzet Batmaz, 54 yılda biriktirdiği 5.200 kasetlik koleksiyonunu koruyor

Van’ın Erciş ilçesinde yaşayan atletizm milli takım antrenörü İzzet Batmaz, müzik tutkusuyla dikkat çekiyor. 69 yaşındaki Batmaz, 54 yılda oluşturduğu 5.200 kasetlik koleksiyonunu büyük bir özenle saklıyor ve bu koleksiyon, geçmişin müzik dünyasına dair önemli bir arşiv sunuyor.

Genç yaşta başlayan kaset tutkusu

Atletizm dalında birçok başarılı sporcu yetiştiren Batmaz, müzik sevgisini genç yaşlarda keşfetti. 15 yaşında kaset biriktirmeye başlayan Batmaz, aradan geçen 54 yıllık süreçte kasetleri satın alarak, yakınlarından isteyerek veya il dışından getirterek devasa bir koleksiyon oluşturdu. Bir zamanların popüler müzik dinleme aracı olan kasetleri numaralandırarak defterine kaydeden Batmaz, istediği kaseti kısa sürede bulabiliyor.

Ailesine nostaljik anlar yaşatıyor

Batmaz, koleksiyonunda birçok ünlü sanatçının tüm albümlerini bulunduruyor. Kasetlerden dinlediği şarkılara eşlik ederek ailesine ve misafirlerine nostaljik anlar yaşatıyor. Türk halk müziğini çok sevdiğini belirten Batmaz, müzikle dolu geçen bu yılları hobi olarak başlamasına rağmen bir tutkuya dönüştürdüğünü ifade ediyor.

"Bu mirası çocuklarıma bırakmak istiyorum"

İzzet Batmaz, kaset biriktirme serüvenini 1970 yılında başlattığını ve zamanla bir arşive dönüştüğünü belirtti. Aradan geçen yıllar içinde ilçede veya ilde bulamadığı kasetleri il dışından temin ettiğini dile getiren Batmaz, “Bu kasetlerin hepsini özenle koruyorum ve bu mirası çocuklarıma bırakmak istiyorum. Koleksiyonuma bir servet harcadım diyebilirim, ama asla pişman değilim. Gelecek nesillerin bu kasetleri görmesi, geçmişte müziğin nasıl dinlendiğini anlamaları benim için çok değerli” diye konuştu.

Kasetler depoda saklanıyor

Evde yer kalmadığı için kasetlerini bir depoda muhafaza ettiğini belirten Batmaz, özellikle bazı kasetleri bulmak için şehirler arası yolculuk yaptığını da ekledi. 5.200 kaseti numaralandırarak defterine kaydettiğini söyleyen Batmaz, “Dinlemek istediğim kasetin numarasına defterden bakıyorum ve hemen buluyorum. Sonra teybe takıp dinliyorum” dedi.

"Bu koleksiyonda büyük bir emek var"

İzzet Batmaz’ın oğlu Can Batmaz da babasının koleksiyon oluşturma sürecinde en büyük yardımcılarından biri olduğunu belirtti. "Projenin son 20 yılında ben de yer aldım. Babamın tutkusu büyük bir koleksiyona dönüştü ve ben de elimden geldiğince bu projeye destek oldum" diyen oğul Batmaz, bu koleksiyonun hem müzik hem de kültürel açıdan çok kıymetli olduğunu ifade etti.

"Sanatçıların belki kendi albümleri yok, ama burada var"

Batmaz ailesi, koleksiyonun maddi değil, manevi bir değeri olduğunu vurguladı. İzzet Batmaz, kasetlerin piyasadan kalktığını, ancak bu koleksiyonun nostaljik bir değeri olduğunu belirterek, "Müslüm Gürses’in belki de hiç kimsede olmayan albümleri bende mevcut. Bazı sanatçıların kendi albümleri ellerinde yok, ama burada bulunuyor” dedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa