Dilruba Kayserilioğlu'na Cumhurbaşkanına hakaretten hapis istemi

İzmir’de sokak röportajındaki sözleri yüzünden tutuklanı salıverilen Dilruba Kayserilioğlu, Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla yargılanmaya başladı.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 18:01
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 19:00
Dilruba Kayserilioğlu'na Cumhurbaşkanına hakaretten hapis istemi
CS
Canan Salman Muhabir

Dilruba Kayserilioğlu, İzmir'de bir sokak röportajında Instagram'ın erişime engellenmesi ve sahipsiz köpeklerin sokaklardan çekilmesini öngören yasayı eleştirdi.

Ancak, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan sözleri sosyal medyayı ayağa kaldırdı.

12 Ağustos'ta tutuklanan Kayserilioğlu’na halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılamanın yanı sıra 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamaları yöneltildi.

Kayserilioğlu'nun avukatı Hüseyin Yıldız, tutukluluğa itiraz etti, acak bu reddedildi. Bu süreçte CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Dilruba Kayserilioğlu’nu cezaevinde ziyaret ederek tutuklama kararını eleştirdi.

Dilruba Kayserilioğlu’nun, ikinci itirazının ardından 'Hakaret' suçlamasından tutukluluğu,  yurt dışına çıkış yasağı konularak, kaldırıldı. 

'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutukluluğu süren Dilruba Kayserilioğlu'nun serbest bırakılması için üçüncü kez yapılan itiraz sonrası 29 Ağustos'ta tahliye kararı çıktı.

Kayserilioğlu’nun akşam saatlerinde, yakınlarına haber verilmeden tahliye edildiği gerekçesiyle de tartışma yaşandı.

Dilruba Kayserilioğlu, 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçunu basın yoluyla işlenmekten 6 yıla kadar hapis istemiyle mahkeme karşısına çıkarken beraatine karar verildi. 'Halkın bir kesimini alenen aşağılamak' suçundan ise 6 ay hapis cezası aldı.

Bu eylem basın yoluyla yapıldığı için cezası yarı oranında arttırılarak 9 aya çıkarıldı. İyi hal indirimi uygulayan mahkeme cezayı 7 ay 15 güne düşürdü. Hükmün açıklanması ise geri bırakıldı.

Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla 4 yıl 8 aya kadar hapsi istendi

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bu kez de, Dilruba Kayserilioğlu hakkında 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla iddianame hazırlandı. 

Hakkında 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis istenen Kayserilioğlu, 62’nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. 

Basın mensuplarının salona alınmadığı duruşmada tutuksuz sanık Dilruba Kayserilioğlu, düşünce özgürlüğü kapsamında fikirlerini açıkladığını savundu. Sanık avukatları da Kayserilioğlu için beraat kararı verilmesini talep etti.

Savcılık ise sanığın, Cumhurbaşkanına hakaretten cezalandırılmasını istedi.

Dilruba Kayserilioğlu'nun adli kontrol kararını kaldıran mahkeme başkanı, sanık avukatının, savunma hazırlığı talebi üzerine duruşmayı br başka tarihe erteledi.

“İfade özgürlüğü kapsamında eleştirilerimi dile getirdim”

Dilruba Kayserilioğlu duruşma sonrası şunları söyledi:



Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa