TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan BRICS açıklaması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin BRICS ile olan irtibatının dünya barışına çok daha ciddi bir katkı sunacağını söyledi.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 19:28
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 19:50
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan BRICS açıklaması
CS
Canan Salman Muhabir

Rusya'da temaslarda bulunan Numan Kurtulmuş, Rusya'nın resmi haber ajansı TASS'a röportaj verdi.

Kurtulmuş, Türkiye ve Rusya'nın iki komşu ve dost ülke olduğunu, halklar arasında da kuvvetli bir dostluk ve komşuluk bağı bulunduğunu belirtti.
 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iki ülke arasında dostluk köprüsü kurduklarına işaret eden Kurtulmuş, iki liderin ortak hedefleri gerçekleştirmek için düğmeye bastıklarını vurguladı.

Kurtulmuş, iki ülke arasında 100 milyar dolar ikili ticaret hacmine ulaşıldığını, enerji alanında ortak projeler gerçekleştirildiğini, kültür ve turizm alanındaki faaliyetlerin yoğunlaştırıldığını dile getirdi.

Kazan kazan prensibi çerçevesinde komşuluk, iyi niyet, dostluk ve stratejik işbirliği çerçevesinde adımlar atıldığını anlatan Kurtulmuş, kendi ziyaretinin de  ilişkileri kuvvetlendirmesini diledi.

   

"Türkiye, yeni alternatif dış politika enstrümanlarını geliştirmek isteyen bir ülke"     

Kurtulmuş, BRICS'e katılmasının Türkiye'ye nasıl getirileri olacağına yönelik bir soruya da yanıt verdi.

Dünyanın artık  çok kutupluluğun başlangıcında olduğunu dile getiren Kurtulmuş, nasıl Berlin duvarının yıkılması soğuk savaş döneminin sonunu getirdiyse ABD'nin apar topar Afganistan'dan çekilmesiyle başlayan sürecin de dünyada yeni bir dönemin kapılarını açtığını söyledi.

Kurtulmuş, bu yeni dönemin en belirgin özelliğinin çok kutupluluk olduğunu vurguladı.


 


TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye'nin yeni alternatif dış politika enstrümanları geliştirmek istediği belirterek, Türkiye'nin böyle bir oluşumun içerisinde olmasının çok kutuplu dünya sisteminde dünya barışının daha iyi sağlanabilmesine katkıda bulunacağının altını çizdi.     

"Türkiye, küresel ölçekte barışın sağlanması için elinden geleni ortaya koyuyor"     

Türkiye'nin dünya barışı için neler yapabileceğine yönelik soru üzerine Kurtulmuş, bölgede ve dünyada barışın ve istikrarın sağlanması için Türkiye’nin elinden geleni ortaya koyduğunu bildirdi. karşılığını verdi.

   

Akkuyu Nükleer Santrali    

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi'nin Türkiye'nin ekonomisine ve enerji güvenliğine nasıl bir etkide bulunacağına yönelik bir soruya Kurtulmuş, bu yatırımın Türkiye'nin enerji güvenliğine büyük katkıda bulunacağına dikkati çekti.

Kurtulmuş, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar dolayısıyla bazı Batılı şirketlerin Akkuyu'da gerekli olan malzemeleri teslim etmedikleri için projede bir miktar gecikme olduğunu ifade etti.

Numan Kurtulmuş,  gelecek yıl Akkuyu Nükleer Santrali'nin en azından ilk bölümünün elektrik üretimine başlamış olmasını ümit ettiğini sözlerine ekledi.
 
 
 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa