Filistin Devlet Başkanı Abbas: İsrail, Lübnan'da soykırım suçu işliyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'den sonra Lübnan halkına da soykırım uyguladığını ifade etti.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 20:36
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 21:11
Filistin Devlet Başkanı Abbas: İsrail, Lübnan'da soykırım suçu işliyor
BY
Barış Yılmaz Muhabir

Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'nda konuşma yaptı.

Abbas, konuşmasında Gazze'nin büyük bir kısmının yok olduğunu ve çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini vurguladı. İsrail'in saldırılarını bir an önce durdurması gerektiğini vurgulayan Abbas, "Gazze ve Batı Şeria’da İsrail tarafından işlenen suçları durdurun, çocukların ve kadınların öldürülmesine son verin, soykırımı durdurun" dedi.

Abbas, İsrail’e silah sevkiyatına derhal son verilmesi çağrısı yaptı.

Mescid-i Aksa'ya yönelik tehditlere karşı uyarı

Abbas, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in Mescid-i Aksa’da sinagog inşa etme çağrısını sert bir dille eleştirdi. Mescid-i Aksa'nın ve çevresinin yalnızca Müslümanlara ait olduğunu hatırlatan Abbas, bu durumun 1930 yılında Milletler Cemiyeti tarafından kabul edildiğine dikkati çekti. Abbas, bu konuda başka bir çözüm veya alternatifi asla kabul etmeyeceklerinin altını çizdi.

Filistin'de patlama noktasına gelindi

İsrail'in saldırgan politikalarının Filistin topraklarını adeta bir infilak noktasına getirdiğini belirten Abbas, 7 Ekim’de yaşanan olayların bu patlamanın sonucu olduğunu ifade etti.

Abbas, iki devletli çözüm temelinde müzakerelerin başlatılması çağrısında bulunduklarını ancak İsrail'in bu çağrılara kulak vermek yerine Gazze’de soykırım gerçekleştirmeye başladığını söyledi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in savaş suçlarını uluslararası toplumun gözleri önünde işlemeye devam ettiğini hatırlattı.

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarına da dikkat çeken Abbas, "İsrail, şimdi de Lübnan halkına saldırıyor. İsrail hükümeti Lübnan’da da soykırım suçu işliyor. Hem Filistin’de hem Lübnan’da yürütülen bu savaşlar sona erdirilmelidir." şeklinde konuştu.

Filistin'e yönelik küresel desteğe teşekkür etti

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Uluslararası Adalet Divanı’nın 19 Temmuz'da verdiği ve İsrail’in Filistin topraklarındaki işgalini hukuka aykırı bulan danışma görüşüne atıfta bulunarak, bu görüş doğrultusunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunulan ve İsrail’in işgali 12 ay içinde sona erdirmesini talep eden karar tasarısına destek veren ülkelere teşekkür etti.

"Ayşenur Ezgi Eygi'nin Filistin'e verdiği destek asla unutulmayacak"

Ayrıca, dünya genelinde Filistin'e destek veren aktivistlere de minnettarlığını ifade eden Abbas, ABD'den Türkiye'ye kadar birçok ülkede Filistin yanlısı gösterilerin düzenlendiğini ve bu gösterilerin Filistin halkı için moral kaynağı olduğunu belirtti. Abbas, bu bağlamda Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’yi rahmetle anarak, onun Filistin davasına verdiği desteğin asla unutulmayacağını söyledi.

Gazze'de savaş sonrası beklenti ve talepler

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Gazze'de devam eden savaşın sona ermesinin ardından bölgenin yeniden inşası için öne sürdükleri talepleri de sıraladı. Abbas, İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesi, herhangi bir tampon bölgenin kurulmasına karşı çıkılması, yerinden edilen insanların evlerine dönebilmesi ve Gazze’ye insani yardımların düzenli olarak ulaştırılmasını istedi.

Mahmud Abbas, Gazze'nin yeniden imar edilmesi ve Filistin yönetiminin Gazze'deki sınır kapılarında tam yetki sahibi olması gerektiğini vurguladı. 

Abbas, Filistin’in BM'de tam üyelik kazanması için uluslararası desteğin sağlanması gerektiğini belirtti.

Konuşmasının sonunda, BM’den Gazze’ye erişim sağlanması için gerekli kararların alınmasını ve İsrail'e bu konuda baskı yapılmasını talep eden Abbas, Gazze’ye gitmek isteyen herkesi memnuniyetle karşılayacaklarını da sözlerine ekledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa