Erdoğan'dan kılıçlı yemin ve anayasa açıklaması

ABD ziyareti sırasında Türkevi'nde gazetecilerle biraraya gelen Erdoğan, kılıçlı yemin töreni, anayasanın ilk dört maddesi gibi konulara değindi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 20:58
GÜNCELLEME
27 Eylül 2024 00:37
Erdoğan'dan kılıçlı yemin ve anayasa açıklaması
AA
Kaynak AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için bulunduğu ABD’de, Türkevi’nde gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kılıç meselesine gelince, bu mesele birkaç kendini bilmezin ne yazık ki ortaya koyduğu bir karmaşaydı. Burası kendini bilmezlerin at oynattığı bir meydan değil. Biz bu kendini bilmezlerin at oynattığı meydana ülkemizi kesinlikle bırakamayız" dedi. Erdoğan, ayrıca "Konuyu ilk 4 maddeye sıkıştırmadan, 'Biz nasıl bir anayasa yapmalıyız?' sorusuna odaklanmalıyız" şeklinde konuştu. 

Erdoğan, ABD'de yaklaşan başkanlık seçimlerine ilişkin olarak, seçim sonuçlarının Türkiye-ABD ilişkileri üzerindeki etkisini bekleyip göreceklerini belirtti. F-35 programına yeniden dönüş konusunu da dile getiren Erdoğan, Türkiye’nin bu projeden doğan 1 milyar 450 milyon dolarlık alacağını tahsil etmek için adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi.

Ermenistan ile Azerbaycan barışı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüşmesine de değinen Erdoğan, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki barışın her iki ülke için yeni fırsatlar getireceğini ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin de bu sürecin olumlu sonuçlanmasıyla gelişeceğini belirtti.

BRICS ve ASEAN ile ilişkiler

BRICS ve ASEAN üyeliğine dair soruya yanıt veren Erdoğan, Türkiye’nin bu yapılar içinde yer almasının, bölgenin aritmetiğini değiştireceğini belirtti. NATO üyesi olmanın Türkiye'nin bu tür ekonomik iş birliklerinde yer almasına engel olmadığını söyledi.

Yeni Anayasa çalışmaları

Erdoğan, Türkiye'nin darbe anayasasıyla yoluna devam edemeyeceğini belirterek, "Türkiye'yi geleceğe, sivil ve kapsayıcı bir anayasa ile hazırlamalıyız. İlk dört maddeyle bir sorunumuz yok, ancak darbeci zihniyetin izlerini anayasadan silmeliyiz" dedi.

Ekonomi ve enflasyonu değerlendirdi

Erdoğan, Türkiye'nin ekonomide zor dönemleri geride bıraktığını belirterek, enflasyonu dizginleme çalışmalarının sürdüğünü ve kalıcı dezenflasyon sürecinin başlatıldığını ifade etti. Fırsatçılarla mücadeleye kararlı bir şekilde devam edileceğini de vurguladı.

Erdoğan şunları kaydetti: 

"AK Parti Kongresi değişim ve yeniden doğuş hamlesidir"

Erdoğan, AK Parti'nin kongre sürecine ilişkin olarak, milletin mesajını aldıklarını ve bunu yerine getirmek için değişim hamlesini başlattıklarını söyledi. "Bu değişim bir yeniden doğuş hamlesidir" diyen Erdoğan, partinin geleceğe yönelik kararlı adımlar atacağını belirtti.

"Ülkemizi kendini bilmezlerin meydanı haline getiremeyiz"

Ankara'daki "kılıç çatma" hadisesine ilişkin olarak Erdoğan, şunları söyledi: 

Erdoğan, BM Genel Kurulu vesilesiyle yaptığı görüşmelerin, Türkiye ve dünya için olumlu sonuçlar doğurmasını dilediğini ifade ederek, temaslarının yoğun ve verimli geçtiğini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa