Erdoğan: "Bir suçlunun BM çatısı altında yer alması utanç vesilesidir"

ABD'de dönüşünde konuşan Erdoğan "soykırım yapmış bir suçlunun Birleşmiş Milletler çatısı altında yer alabilmesi gerçekten bir utanç vesilesidir" dedi.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 22:53
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 23:36
Erdoğan: ''Bir suçlunun BM çatısı altında yer alması utanç vesilesidir''
EK
Esra Koçak Editör

ABD ziyareti sırasında Türkevi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Netanyahu'nun BM Genel Kurulu'na katılmasının tarihe kara bir leke olarak geçeceğini belirterek İsrail delegasyonunun tavırlarına dikkat çekti. 

 Erdoğan, bu yıl BM Genel Kurulu’nun "Hiç kimseyi geride bırakmamak" temasıyla gerçekleştirildiğini belirterek, küresel barış ve güvenliğin sağlanması adına önemli meseleleri BM'de gündeme getirdiğini söyledi.

İsrail, Gazze'deki ateşi tüm bölgeye yaymak istiyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda Gazze'deki insanlık dramını ve uluslararası kurumların bu konuda yetersiz kaldığını dile getirdiğini vurguladı. Erdoğan, İsrail’in Gazze’deki ateşi Lübnan’a da yaymak için her yolu denediğini belirterek, "Lübnan'a yönelik saldırılar bunun en son örneği oldu. Dünya sessiz kaldıkça, Batılı ülkeler İsrail'e silah desteği verdikçe bu katliamlar devam edecek" dedi. Yaklaşan kış öncesinde Filistin'e yardımların artırılması gerektiğini belirten Erdoğan, tüm görüşmelerinde bu konuyu muhataplarına ilettiğini söyledi.

"Filistin’de soykırım yapan suçlunun BM’de yer alması utanç verici"

Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun BM Genel Kurulu’na katılımı hakkında sorulan bir soruya, "Filistin’de soykırım yapan bir suçlunun BM çatısı altında yer alması utanç vesilesidir" şeklinde yanıt verdi. BM'nin İsrail’in Gazze’de yaptığı katliamlara sessiz kalmasının tarihine bir "kara leke" olarak geçeceğini belirten Erdoğan, mazlumla zalimi ayıramayan bir düzenin çürümeye başladığını ifade etti.

"BM, misyonunu yerine getiremiyor"

BM'nin yapısal sorunlarına değinen Erdoğan, BM'nin artık savaşları önleyemediğini ve etkili bir şekilde hareket edemediğini belirterek, "BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi istediklerini acımasızca yapabiliyor. Müslüman ülkeler ya da Afrika kıtasından bir temsilci bu beşli arasında yer almıyor" diyerek BM’nin reforme edilmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.

"İsrail’in savaş rüyası bölgeyi kabusa çeviriyor"

Erdoğan, İsrail'in bölgedeki diğer ülkelere saldırılarının yayılma tehlikesine de dikkat çekerek, İsrail’in bölgeyi geniş çaplı bir savaşın içine çekmeye çalıştığını ifade etti. Erdoğan, Lübnan'daki insani krizi izlerken büyük bir üzüntü duyduğunu belirterek, Lübnan halkının yaşadığı zorlukların, Refik Hariri döneminin güçlü Lübnan'ı ile büyük bir tezat oluşturduğunu söyledi.

"Barış için çalışmaya devam edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede barış konferansına dair konuların ele alındığını belirterek, Türkiye’nin bu barış girişimlerinde aktif rol almaya devam edeceğini söyledi. Erdoğan, "Ukrayna-Rusya savaşında adil bir barışı en çok arzulayan ülke biziz. Diplomasi ve diyalogla bu savaşın sona erebileceğine inanıyoruz" dedi.

"Türkiye, NATO içinde güvenilir bir müttefiktir"

Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Türkiye'nin Avrupa'nın güvenliği için önemini vurgulayan sözlerini değerlendirdi. Erdoğan, "Türkiye, NATO yükümlülüklerini eksiksiz yerine getiren güvenilir bir müttefiktir. Ancak Avrupa, zaman zaman Türkiye'nin kıymetini yeterince takdir etmiyor" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa