Tesla, “Hastayım” deyip işe gelmeyen personelin evine baskın yaptı

Dünyaca ünlü Tesla markasının Almanya’daki personellerine yönelik hamlesi gündem oldu. İşte ayrıntılar…

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
26 Eylül 2024 23:24
GÜNCELLEME
26 Eylül 2024 23:39
Tesla, “Hastayım” deyip işe gelmeyen personelin evine baskın yaptı
BY
Barış Yılmaz Muhabir

Tesla dünyanın en ünlü elektrikli otomobil markaları arasında başı çekiyor.

Medyatik markalar arasında öne çıkan marka sık sık haber oluyor.

Ancak marka bu kez yeni bir teknolojiyle değil çalışma hayatına ilişkin hamlesiyle gündeme taşındı.

Dev şirketin Almanya’daki Grünheide fabrikasında tartışmalı bir uygulamaya imza atıldı. Yöneticiler sık rapor alan personelin evlerine deyim yerindeyse baskın düzenledi. Onlar ise bunu habersiz ziyaret olarak tanımlıyor. Bu davranış kimi çalışanlar tarafından mobbing olarak değerlendirildi ve tepki aldı.

Tesla yöneticileri, işçilerin evine gidiyor

Fabrika müdürü Andre Thierig, basına yaptığı değerlendirmede uygulamayı savundu.

 İşgücünün ahlakına hitap etmek istediklerini söyleyen Thierig, ev ziyaretlerinin alışılmadık bir durum olmadığını ve birçok şirketin bunu yaptığını belirtti.

Ancak bu yaklaşımı ‘saçma’ olarak nitelendiren IG Metall sendikası, fabrikanın zaten yüksek iş yükü olduğunun altını çizdi.

Tesla yöneticileri, personeli onurlu olmamakla’ suçladı

Handelsblatt gazetesi, fabrika müdürü Thierig ve insan kaynakları müdürü Erik Demmler’in, geçen hafta yaptıkları toplantıda sık rapor alan çalışanları ‘onurlu olmamakla’ suçladığını yazdı. Yöneticilerin kullandığı ağır ifadeler, çalışanlar arasında huzursuzluğa yol açtı.

Thierig ise, yaz aylarında rapor oranının yüzde 15’e kadar yükseldiğine işaret ederek 200 kadar personelin bu yıl hiç çalışmadığını, her altı haftada bir yeni rapor getirdiğini ifade etti.

Bu durumdan diğer çalışanların da şikayetçi olduğunu aktaran fabrika yönetimi, gelen geri bildirimler üzerine harekete geçtiklerini savundu.

Sendikadan Tesla'ya tepki

Ancak sendika, bu tür bir uygulamanın yasal ve etik açıdan sorunlu olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi. İş hukuku uzmanları da, işverenlerin özel hayata bu denli müdahale etme hakkı olmadığı görüşünde.

Tesla’nın çalışan hakları konusundaki tutumu, bu uygulamayla beraber yeniden tartışmaya açıldı.

Şirketlerin devamsızlık sorunlarını çözmek için daha yapıcı yöntemler geliştirmesini tavsiye den uzmanlar, iş-yaşam dengesi, çalışan motivasyonu ve sağlıklı bir iş ortamı yaratmanın, uzun vadede tüm taraflar için daha iyi olacağına işaret ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa