Hakan Fidan'dan 'iki devletli çözüm' vurgusu...

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ABD'deki temaslarında, "İki devletli çözümü uygulamak için İsrail'in iyi niyetini bekleyemeyiz." dedi.

EP
Esra Polat Editör
YAYINLAMA
27 Eylül 2024 05:30
GÜNCELLEME
27 Eylül 2024 05:30
Hakan Fidan'dan 'iki devletli çözüm' vurgusu...
EP
Esra Polat Editör

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu marjında düzenlenen Gazze Temas Grubu toplantısında İsrail’in saldırgan tutumunu ve Gazze’deki insani durumu ele aldı. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi'nin ev sahipliğinde, Avrupa Birliği (AB) ve Norveç'in de katılımıyla gerçekleşen toplantıda Fidan, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının durmaksızın sürdüğüne dikkat çekti.

"Ateşkes Çabaları Netanyahu Tarafından Baltalanıyor"

Fidan, ateşkes girişimlerinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından her seferinde engellendiğini belirterek, "İsrail saldırganlığını önce Batı Şeria ve Doğu Kudüs’e, şimdi de Lübnan’a yaydı" dedi. Fidan, Netanyahu'nun politikalarının bölgeyi daha da istikrarsız hale getirdiğini vurgularken, "Netanyahu yüzünden bölgemiz alevler içinde" ifadesini kullandı.

"İki Devletli Çözüm İçin İsrail’in İyi Niyetini Bekleyemeyiz"

İsrail’in Filistin Devleti’ni ve iki devletli çözümü reddetme kararını hatırlatan Fidan, uluslararası topluma İsrail’in bu tutumuna göz yummaması çağrısında bulundu. Filistin’in BM’de tam üye olması gerektiğini ifade eden Fidan, BM Genel Kurulu’nun ve Uluslararası Adalet Divanı’nın aldığı kararların bu yönde önemli adımlar olduğunu belirtti.

"İki Devletli Çözüm Gecikmeden Hayata Geçirilmelidir"

Fidan, Türkiye’nin geçmişte önerdiği garantörlük mekanizmasını hatırlatarak, iki devletli çözümün hem İsrail hem de Filistin için kalıcı güvenliği sağlayacağını dile getirdi. "İsrail’in işgali barış getirmeyecek, ancak iki devletli çözüm herkes için kalıcı güvenliği sağlayacaktır" diyen Fidan, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.

Fidan, Blinken görüşmesi

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'deki temasları çerçevesinde New York'ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler, bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı. Özellikle Ortadoğu’daki son gelişmeler ve iki devletli çözüm çerçevesinde Filistin meselesi gibi konuların masaya yatırıldığı belirtildi. Ayrıca, Türkiye ve ABD arasındaki stratejik iş birliği vurgulanarak, tarafların ilişkileri daha da derinleştirmek için karşılıklı çabalarının süreceği ifade edildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa