İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya canlı yayında soruları yanıtladı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Dikkat çeken konulardan biri de ruhsatsız silahlar oldu...

EP
Esra Polat Editör
YAYINLAMA
27 Eylül 2024 07:10
GÜNCELLEME
27 Eylül 2024 07:10
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya canlı yayında soruları yanıtladı
EP
Esra Polat Editör

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, A Haber canlı yayınında gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Göçmen sorunu, ruhsatsız silahlarla mücadele ve Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesi konularında açıklamalar yaptı.

Dünya Genelinde ve Türkiye’de Göçmen Sorunu

Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada 300 milyon insanın göçmen durumda olduğunu belirten Bakan Yerlikaya, bu sayıdan 123 milyon kişinin zorla yerinden edildiğini ve 47 milyonunun koruma altında olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu bağlamda büyük bir yük taşıdığını vurgulayan Yerlikaya, şu verileri paylaştı:

Türkiye'de 4 milyon 384 bin yasal kalış hakkı olan yabancı bulunuyor.

Bunlardan 3 milyon 92 bini geçici koruma altındaki Suriyeliler.

Yerlikaya, ayrıca 2016-2024 yılları arasında toplamda 715 binden fazla Suriyelinin geri dönüş yaptığını, bunların 160 bin 236'sının 2023 yılı Haziran ayından itibaren gerçekleştiğini açıkladı. Türkiye’nin, Suriyelilerin "gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşünü" sağlamak için çalışmalarına devam ettiğini vurguladı.

Ruhsatsız Silahlarla Mücadele

Operasyonlarda çok sayıda ruhsatsız silahın ele geçirildiğine değinen Bakan Yerlikaya, ruhsatsız silahlarla ilgili yeni bir yasa hazırlığında olduklarını belirtti. Bu yasa teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığında gündeme geleceğini açıkladı ve caydırıcı önlemler alınacağını ifade etti. Yerlikaya, "Açık kaynaklardan, sosyal medyada ruhsatsız silah paylaşımına cesaret edilemeyecek hale getirmek için güçlü yasal düzenlemeler getirilecek" dedi.

Diyarbakır’da Narin Güran’ın Öldürülmesi

Bakan Yerlikaya, Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesi ile ilgili devam eden soruşturma hakkında da açıklamalar yaptı. Olayın toplumda derin bir üzüntüye yol açtığını belirten Yerlikaya, olayın en kısa sürede aydınlatılması için çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü söyledi. Adalet Bakanlığı’nın bu konuda kamuoyunu bilgilendirdiğini ve en kısa zamanda adaletin tecelli edeceğine inandığını belirtti.

Yerlikaya, "Bu tür trajedilerin tekrarlanmaması için toplum olarak ders çıkarmamız gereken durumlar var. Soruşturmanın kısa sürede sonuçlanacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa