ABD'de tartışma yaratan olay! Azot gazı ile infaz edildi

Amerika Birleşik Devletleri'nin Alabama eyaletinde bir mahkumun azot gazı ile infaz edilmesi tartışmalara neden oldu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
27 Eylül 2024 10:27
GÜNCELLEME
27 Eylül 2024 10:43
ABD'de tartışma yaratan olay! Azot gazı ile infaz edildi
AA
Kaynak AA

Amerika Birleşik Devletleri'nin Alabama eyaletinde tartışmalara neden olan bir olay yaşandı. Alan Eugene Miller adlı bir mahkum, "azot hipoksisi" denilen infaz yöntemi ile idam edilen ikinci kişi olarak kayıtlara geçti.

59 yaşındaki Miller, dün gece infaz edildi. Sedyeye bağlanan Miller, yüzüne takılan bir maske aracılığıyla azot gazı soludu. İnfaz sırasında bulunan bir muhabirin bildirdiğine göre; Miller, yaklaşık iki dakika boyunca titreyerek sarsıldı ve infazın tamamlanmasından önce altı dakika boyunca nefes almakta zorlandı. Miller, son anlarında bile masumiyetini kanıtlamaya çalışarak "orada olmak için hiçbir şey yapmadığını" iddia etti.

Miller, 1999 senesinde üç kişiyi öldürme suçlamasıyla yargılanmıştı. Söz konusu isim, 2000 senesinde idam cezasına çarptırılmıştı.

Uzmanlar, bu infaz yöntemini "zalimce" görüyor

Alabama'da ikinci kez kullanılan bu infaz yöntemi, mahkumun vücudundaki oksijen tükenene kadar azot gazı soluması şeklinde gerçekleştiriliyor. Bu yöntemin kullanımı uzmanlar tarafından "zalimce, acı verici ve işkenceli" olarak eleştirilirken, BM (Birleşmiş Milletler) de bu infaz biçimini "devlet tarafından onaylanmış işkence" olarak nitelendiriyor.

Alabama, ABD'de azot hipoksisiyle idam yöntemini uygulayan tek eyalet konumunda. Louisiana, Oklahoma ve Mississippi eyaletlerinde de izin verilmiş olmasına rağmen bu yöntem henüz infazlarda kullanılmadı. Alabama'da azot hipoksisiyle yapılan ilk infaz, 25 Ocak'ta gerçekleştirilmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa