İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan "körfez kirliliği" açıklaması!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, uzun süredir tartışma konusu olan "körfez kirliliği"ne dair açıklamada bulundu. İşte ayrıntılar...

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
27 Eylül 2024 10:54
GÜNCELLEME
27 Eylül 2024 12:26
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan ''körfez kirliliği'' açıklaması!
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Körfezi'ndeki kirlilik ve atık su kaynaklı sorunların çözümü için yatırım planlaması yaptıklarını açıkladı. Tugay, bu problemin 1 ila 1,5 yıl içinde çözüme kavuşacağını belirtti.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre; Tugay, İEKKK (İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu) toplantısında Körfez’deki kirlilikle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Tugay, Körfez'deki kötü kokular ve balık ölümlerinin, sudaki azot bileşiği ve fosforu besin kaynağı olarak kullanan mikroorganizmaların aşırı çoğalması sonucu oksijenin tükenmesinden kaynaklandığını ifade etti. Söz konusu isim, deniz suyu sıcaklıklarının 29 dereceye kadar çıkmasıyla bu sürecin hız kazandığına dikkat çekti.

Körfez'deki kirliliğin sadece atık su arıtma kaynaklı olmadığını belirten Tugay, buraya akan 30 dere, liman faaliyetleri, yük gemileri ve tersanelerin de bölgeyi kirlettiğini öne sürdü.

"Su akıntısının yavaşlığı nedeniyle doğal temizlenme gerçekleşmiyor"

Tugay, İzmir Körfezi’nde su akıntısının çok yavaş olduğunu ve bu nedenle doğal temizlenmenin gerçekleşemediğini vurguladı. Kapsamlı bir çözüm için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Tugay, şu ifadeleri kullandı:

"14 kilometre uzunluğunda bir kanal açılacak"

Tugay, İzmir Körfezi'ndeki sirkülasyonu artırmak amacıyla 14 kilometre uzunluğunda bir kanal açılmasının planlandığını belirtti. Bu proje ile ilgili yetkinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında olduğunu ifade eden Tugay, Körfez’deki kirlilik sorununu çözmek için kapsamlı bir altyapı çalışması gerçekleştireceklerini söyledi.

Tugay, ayrıca şunları söyledi:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa