Yine yarasa paniği! Hayvandan insana bulaşan yeni virüsler bulundu

Japon araştırmacılar, yarasalarda hayvandan insana bulaşabilen yeni virüsler buldu. İşte konuya dair ayrıntılar...

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
27 Eylül 2024 12:30
GÜNCELLEME
27 Eylül 2024 15:37
Yine yarasa paniği! Hayvandan insana bulaşan yeni virüsler bulundu
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Koronavirüs pandemisinin ardından yeni bir pandemiyi önlemek amacıyla hayvanlardan insanlara bulaşabilecek virüslerin tespitine yönelik çalışmalar hız kazandı. Bu kapsamda özellikle yarasalar üzerinde yapılan araştırmalar dikkat çekici sonuçlar verdi.

Araştırmada 130'dan fazla yarasa incelendi

Japonya'nın Yamaguchi bölgesinde bir grup araştırmacı, yarasaların vücutlarında geniş bir yelpazede DNA ve RNA virüsleri tespit etti. 130'dan fazla yarasa üzerinde gerçekleştirilen incelemeler sonucunda bu yarasaların yüzde 60'ından fazlasının zoonotik (hayvandan insana bulaşabilen) virüsler de dahil olmak üzere en az bir virüsle enfekte olduğu ortaya çıktı.

Araştırmada özellikle adenovirüs ve astrovirüs gibi bazı virüslerin genetik olarak hızlı bir şekilde evrim geçirdiği gözlemlendi. Bununla birlikte Japonya'da daha önce saptanmamış 10 yeni herpesvirüs türü keşfedildi.

Japonya'daki yarasalar zoonotik salgınlara yol açabilir

Bazı virüslerin genetik olarak Çin ve Kore'deki virüslerle benzerlik göstermesi, Japonya'daki yarasaların bölgedeki diğer yarasalarla temas halinde olabileceğini düşündürdü. Ayrıca, yarasaların yüzde 36'sının birden fazla virüsle enfekte olduğu belirlendi. Bu durum, Japonya'daki yarasaların zoonotik salgınlara yol açma potansiyelini artırıyor.

Uzmanlar, bu virüslerin yaşam döngülerini ve patolojik etkilerini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor. Ayrıca, Japonya ve çevresindeki bölgelerde yarasalardan insanlara bulaşabilecek hastalıkların önlenmesi amacıyla rutin tarama ve izleme çalışmalarının artırılması öneriliyor.

Bu çalışma, zoonotik hastalıkların önlenmesi ve halk sağlığını koruma adına viral izleme çalışmalarının önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa