Filistin devleti kurulması için "uluslararası koalisyon" kuruldu

Suudi Arabistan, Filistin devletinin kurulabilmesi amacıyla "uluslararası koalisyon" kurulduğunu ilan etti.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
27 Eylül 2024 13:20
GÜNCELLEME
27 Eylül 2024 13:37
Filistin devleti kurulması için ''uluslararası koalisyon'' kuruldu
AA
Kaynak AA

Suudi Arabistan'dan Filistin için uluslararası koalisyon çağrısı

Suudi Arabistan, iki devletli çözümün hayata geçirilmesi ve Filistin devletinin kurulması amacıyla uluslararası bir koalisyon oluşturulduğunu duyurdu.

BM Genel Kurulu'nda Filistin meselesi masaya yatırıldı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, BM (Birleşmiş Milletler) 79. Genel Kurulu kapsamında gerçekleştirilen Filistin meselesi ve barış çabalarına ilişkin bakanlar toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan, İsrail’in Batı Şeria ve Gazze’deki saldırılarının insani bir felakete yol açtığını belirtti.

İsrail'in ihlalleri eleştirildi

Bin Ferhan, İsrail'in Batı Şeria’da gerçekleştirdiği ihlallerin yanı sıra, Mescid-i Aksa'ya yönelik tehditler ve Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların bölgeyi bir insani krize sürüklediğini ifade etti. Bakan, "Meşru müdafaa, on binlerce sivilin öldürülmesi, zorla yerinden edilme, açlık ve sistematik işkence gibi insan hakları ihlallerini haklı gösteremez" dedi.

Bölgesel savaş riski uyarısı

Bakan Bin Ferhan, bölgedeki gerilimin, Lübnan'ı etkileyen ve tüm dünyayı tehdit eden bölgesel bir savaşa dönüşme tehlikesine dikkat çekti. Bakan, uluslararası hukukun ihlal edilmesini ve bu durumdan sorumlu olanların hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

Uluslararası hukukun seçici uygulanması eleştirisi

Uluslararası hukukun seçici biçimde uygulanmasını eleştiren Bin Ferhan, bu durumun küresel sistemin meşruiyetini ve güvenilirliğini zayıflattığını söyledi. Savaş makinesini durdurmakta yaşanan acziyete dikkat çeken bakan, insan hakları ihlallerinin önlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Uluslararası koalisyon kuruldu

Bin Ferhan, iki devletli çözümü uygulamak ve öncesinde Filistin devleti kurmak için uluslararası bir koalisyon oluşturulduğunu açıkladı. Bağımsız ve özgür bir Filistin devletinin kurulmasının barış için temel bir unsur olduğunu belirten bakan, Filistin’i tanıyan ülkelere teşekkür ederek, tüm ülkeleri bu konsensüse katılmaya çağırdı.

Ortak çağrı: İki devletli çözüm

Son olarak, Arap ve İslam ülkeleri ile Avrupalı ortakları adına konuşan Bin Ferhan, "iki devletli çözüm" için başlatılan uluslararası ittifaka katılım çağrısında bulundu. Bu girişimin, Filistin sorununun çözümü için önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa