Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM'ye üyelik tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin BM'ye daimi üye olma gayreti içerisinde olduğunu vurguladı, BM'nin sessizliğini eleştirdi.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
27 Eylül 2024 14:25
GÜNCELLEME
27 Eylül 2024 15:00
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM'ye üyelik tepkisi
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in 79. Genel Kurulu için New York’a giderek burada bir konuşma gerçekleştirdi. 

Erdoğan, özellikle İsrail'in Gazze'de işlediği insanlık suçlarını gündeme taşıdı ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu sert ifadelerle eleştirerek geniş yankı uyandırdı. Dünya basınında yer bulan bu konuşmada, Erdoğan Gazze'yi "dünyanın en büyük kadın ve çocuk mezarlığı" olarak tanımladı ve İsrail'in soykırım yaptığını vurguladı. Ayrıca, BM ve Batı'nın değerlerinin Gazze'de yok olduğunu söyledi. Erdoğan, Netanyahu'yu Adolf Hitler'e benzeterek, "Hitler nasıl durdurulduysa, Netanyahu da öyle durdurulmalı" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden’ın vereceği akşam yemeğine katılmadan Türkiye’ye dönme kararı aldı ve yurda döndüğünde Cuma namazı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.

BM Güvenlik Konseyi eleştirisi

Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’nin yapısını eleştirerek, daimi üyelerin dünyayı yönetir durumda olduklarını ve 15 geçici üyenin kararlar üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını belirtti. Özellikle Japonya, Çin, Almanya ve Türkiye gibi ülkelerin daimi üye olma çabalarına rağmen bu statüye sahip olmadıklarını vurguladı.

Yunanistan-Ermenistan ilişkileri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile gerçekleştirdiği görüşmede, Ege Denizi'ndeki karasuyu ihlalleri konusunun gündeme geldiğini belirtti. Miçotakis’in, bu sorunu çözme sözü verdiğini ifade etti.

Erdoğan ayrıca  Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile yaptığı görüşmeye de değinerek, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların ele alındığını ve Paşinyan’ın olumlu bir yaklaşım sergilediğini dile getirdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa