Bilim insanlarından yeni araştırma! Cüce gezegende yaşam olabilir

Bilim insanları, Ceres olarak bilinen cüce gezegende yaşam olabileceğini keşfetti. İşte konuya ilişkin araştırmanın detayları...

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
27 Eylül 2024 15:42
GÜNCELLEME
27 Eylül 2024 16:11
Bilim insanlarından yeni araştırma! Cüce gezegende yaşam olabilir
AA
Kaynak AA

Bilim insanları, Güneş Sistemi'nde Mars ve Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağı'nda yer alan cüce gezegen Ceres'in, yaşamı destekleyebilecek bir ortam barındırabileceği ihtimalini ortaya koydu.

Invers.com'un haberine göre, araştırmalar sonucunda Ceres'teki bir okyanusta yaşamın oluşması için gerekli olan bazı organik maddelerin var olabileceği tespit edildi. Asteroit kuşağındaki en büyük gök cismi olan Ceres'te tuz ve hidrokarbonlar içeren buzlu bir yüzeyin altında tuzlu su okyanuslarının bulunduğu belirlendi.

Ceres'teki büyük gök taşı kraterlerinden biri olan "Ernutet" çevresinde yüzlerce kilometrekarelik "alifatik" olarak adlandırılan organik kimyasalların yayıldığı bölgeler keşfedildi. Araştırmacılar, bu alifatik bileşiklerin uzaydaki radyasyon etkisiyle hızla yok olabileceğini, dolayısıyla bu maddelerin nispeten yakın bir geçmişte yüzeye çıkmış olabileceğini belirtti.

Yaşam barındıran bir alan olabilir

İtalya Ulusal Astrofizik Enstitüsünde gezegen bilimci Prof. Dr. Maria Cristina De Sanctis'in liderliğindeki ekip, NASA'nın (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı) 2012'deki "Dawn Görevi"nden elde edilen veriler ışığında laboratuvarda Ceres'teki organik kimyasallara benzer bir karışım üretti.

Bu karışım, uzaydaki koşulları taklit etmek için ultraviyole radyasyon ve hızlı iyonlarla bombalandı ve organik maddelerin çözünüm süresi incelendi.

Deney sonuçlarına göre, bu organik bileşiklerin yaklaşık 10 milyon yıl içinde yüzeye çıktığı tahmin edildi. Yapılan simülasyonlar, bu organik moleküllerin Ceres'in derinliklerinde oluştuğunu ve gezegenin jeolojik faaliyetleri sonucu yüzeye ulaştığını gösterdi.

Araştırmacılar, Ernutet Krateri'nin potansiyel olarak yaşam barındıran veya yaşamı destekleyebilecek bir alan olabileceğine dikkat çekti. Bu önemli çalışma, Science Advances dergisinde yayımlandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa