Türkiye Kültür Yolu Festivali 20 şehirde sanatseverlerle buluşacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2025 Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin bu yıl 20 ilde 110'dan fazla farklı etkinlik alanında gerçekleştirileceğini açıkladı.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
27 Eylül 2024 17:55
GÜNCELLEME
27 Eylül 2024 18:16
Türkiye Kültür Yolu Festivali 20 şehirde sanatseverlerle buluşacak
EK
Esra Koçak Editör

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin 13. durağı olan İstanbul Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen bir programla başladı. Bakan Ersoy, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, etkinliğin 28 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirileceğini ve bu yıl 110'dan fazla farklı etkinlik alanının belirlendiğini belirtti. Ersoy, festival kapsamında 500’ü aşkın etkinliğin yapılacağını ve festivalin Galataport’tan AKM’ye uzanan güzergahın ötesine geçeceğini vurguladı.

Festivalin ilk günü ‘Carmina Burana’ ile açıldı

Bakan Ersoy, İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği "Carmina Burana" eseriyle festivalin galasının yapıldığını duyurdu. Festival boyunca birçok sanat dalında önemli isimlerin yer alacağı etkinlikler gerçekleştirilecek. Galataport Saat Kulesi Meydanı ve Ümraniye Millet Bahçesi’nde kurulan sahneler ile etkinliklerin daha geniş bir kitleye ulaşacağı kaydedildi.

Sanatın büyük isimleri İstanbul’da

Festival kapsamında AKM’de Mariinsky Orkestrası, Deutsches Symphonie Orchester Berlin ve Alireza Ghorbani gibi dünyaca ünlü sanatçı ve toplulukların konser vereceğini belirten Ersoy, sergi alanlarında da büyük isimlerin yer alacağını söyledi. Sebastiao Salgado, Leonardo Da Vinci, Frida Kahlo ve Andy Warhol gibi isimlerin eserlerinin sergileneceği festivale Refik Anadol gibi dijital sanatçılar da katkıda bulunacak. Ayrıca Türker İnanoğlu’nun sinema kariyerine odaklanan özel bir sergi de ziyaretçilere sunulacak.

Sinema ve şiir tutkunlarına özel etkinlikler

Festivalin sadece müzik ve görsel sanatlarla sınırlı kalmayacağını belirten Bakan Ersoy, 6. Dostluk Kısa Film Festivali ve Sinema ve Yapay Zeka söyleşisi gibi sinema odaklı etkinliklerin de gerçekleştirileceğini söyledi. Ayrıca Uluslararası İstanbul Şiir Gecesi ve Sultan Bestekarlar Dinletisi gibi farklı sanatsal alanlarda da etkinlikler düzenlenecek.

Çocuklar için özel alanlar

Bakan Ersoy, çocuklara yönelik etkinliklerin de festival kapsamında önemli bir yer tuttuğunu belirterek, Çocuk Köyü’nde çeşitli atölye çalışmaları ve etkinliklerle çocukların kültür ve sanatla tanışmalarının sağlanacağını ifade etti.

İstanbul’da turist sayısı artışta

Ersoy, bu yılın ilk 8 ayında İstanbul’un 12 milyon 270 bin ziyaretçi ağırladığını, bunun tüm zamanların en yüksek rakamı olduğunu belirtti. Yabancı ziyaretçi sayısındaki artışın özellikle İstanbul Havalimanı ve Galataport sayesinde gerçekleştiğini vurgulayan Ersoy, deniz yoluyla gelen turistlerde ise yüzde 44’lük bir artış yaşandığını söyledi.

Festival şehirleri genişliyor

Mehmet Nuri Ersoy, 2025 Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin 20 şehirde yapılacağını açıkladı. Bu yıl festival rotasına Malatya, Manisa, Mardin ve Kayseri şehirlerinin de eklendiğini duyurdu. Festivalin, Türkiye'nin kültür ve sanat varlığını uluslararası arenada daha fazla tanıtmayı amaçladığını belirtti.

Tarihi ve sanatı geleceğe taşıyoruz

Ersoy, konuşmasında festivale katkı sağlayan tüm yerli ve yabancı sanatçılara teşekkür etti. Konuşmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile protokoldeki diğer katılımcılar sahnede toplu fotoğraf çektirdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa