Kılıçdaroğlu’na Çubuk’taki linç girişimcisine 5 yıl 10 ay ceza

CHP'nin eski Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na Çubuk'ta yapılan linç girişiminde "“Yakın o evi” diye bağıran Sevim Gölyeri'ne 5 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
27 Eylül 2024 19:24
GÜNCELLEME
27 Eylül 2024 19:50
Kılıçdaroğlu’na Çubuk’taki linç girişimcisine 5 yıl 10 ay ceza
EK
Esra Koçak Editör

CHP'nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik 2019 yılında gerçekleşen linç girişimiyle ilgili dava, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin bozma kararının ardından Çubuk 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yeniden görüldü. Mahkeme, Kılıçdaroğlu’nun sığındığı evin önünde “Yakın o evi” şeklinde bağıran Sevim Gölyeri hakkında toplam 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi.

Linç girişimi ve mahkemenin kararları

21 Nisan 2019'da Hakkari Çukurca’da PKK saldırısı sonucu şehit olan Piyade Er Yener Kırıkçı’nın cenaze törenine katılan Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP heyetine yönelik linç girişimi, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararıyla yeniden değerlendirildi. Çubuk 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 48 kişi yargılandı. Duruşmaya Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra, CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Grup Başkanvekili Murat Emir ve diğer CHP milletvekilleri de katıldı.

Sanıklara verilen cezalar

Mahkeme, davada sanıklar Ayhan Bedava, Ayşe Resimci, Büşra Kırık ve diğer 23 kişi hakkında “Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma” suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Sanıklar Sevim Gölyeri, Gurbet Sarıyer, Mustafa Gülebakan ve Osman Kılıç’a ise hem "Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma" suçundan 3 yıl 4 ay, hem de "Suç işlemeye alenen tahrik" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası verilerek toplam 5 yıl 10 ay hapis cezasına hükmedildi.

Diğer sanıklar ve mahkeme kararları

Sanık Engin Yüce’ye 20 ay 18 gün hapis cezası verilmesine rağmen, pişmanlık göstermesi ve mahkemenin olumlu kanaati doğrultusunda cezası ertelendi. Cevdet Sarıtaş ve Halis Daştan ise "Cebir ve Tehdit Kullanarak Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma" suçundan 5 yıl 5 ay hapis cezası aldı. Vahit Delibaş ise, "Kamu Görevlisine Görevinden Dolayı Hakaret", "Cebir ve Tehdit" ve "Basit Yaralama" suçlarından toplamda 7 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Davada beraat edenler ve yeni yargılama süreci

Davada, çocuk sanıklar hakkında verilen cezalar ertelendi, ancak Ayhan Onbaşı beraat eden tek sanık oldu. Kılıçdaroğlu’na yumruk atan Osman Sarıgün’e daha önce verilen 2,5 yıl hapis cezası kesinleştiğinden, bu yargılamada Sarıgün ile birlikte 20 kişi yargılanmadı.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik, kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirtti. Çelik, yargılamanın Asliye Ceza yerine Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılması gerektiğini, çünkü olayda "adam öldürmeye teşebbüs" suçunun bulunduğunu savundu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa