Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'den reel sektöre mesaj

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, reel sektörün finansmana erişimindeki zorlukların geçici olduğunu belirterek "Karamsarlığa gerek yok" dedi.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
27 Eylül 2024 20:06
GÜNCELLEME
27 Eylül 2024 20:21
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'den reel sektöre mesaj
BY
Barış Yılmaz Muhabir

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi'nde iş dünyasıyla bir araya gelerek ekonomik hedefler ve mali stratejiler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, enflasyonu tek haneli rakamlara indirme hedefinin altını çizerken, bu süreçte mali disiplinin hayati bir rol oynadığını vurguladı. Kamuda disiplinin korunmasının elde edilen kazanımları kalıcı hale getireceğini belirten Bakan Şimşek, oluşturulacak mali alan sayesinde yapısal dönüşümlere kaynak ayırabileceklerini ifade etti.

Enflasyonda hedef "2025'te yüzde 20'nin altı"

Bakan Şimşek, 2025 yılı için enflasyonu yüzde 20’nin altına düşürme hedeflerinin sürdüğünü açıkladı. Şimşek, dezenflasyon sürecine girdiklerini belirterek, mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 75 ile zirveye çıktığını, ancak ağustos ayında bu oranın yüzde 52’ye düştüğünü söyledi. Yıl sonu beklentisinin yüzde 40-42 civarında olduğunu ifade eden Şimşek, gelecek yıl enflasyonun yüzde 20’nin altına ineceğini ve 2026 yılı sonunda ise enflasyonu tekrar tek haneli rakamlara çekmeyi hedeflediklerini kaydetti.

"Türkiye rezerv yeterliliğine sahip bir ülke konumuna geldi"

Türkiye'nin bir yıl önceki cari açığının yüksek olduğunu hatırlatan Şimşek, alınan tedbirler sayesinde açığın 57 milyar dolardan 20 milyar doların altına düştüğünü belirtti. Geçen yıl rezerv yetersizliğinin endişe kaynağı olduğunu ifade eden Şimşek, net rezervlerin 95 milyar dolara kadar iyileştiğini ve uluslararası tanımlara göre Türkiye’nin rezerv yeterliliğine sahip bir ülke konumuna geldiğini duyurdu.

Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) azalma

Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminde geçen yıl zirveye ulaşıldığını ve neredeyse 144 milyar dolara çıktığını belirten Şimşek, bu sistemden çıkışı önceliklendirdiklerini ve KKM’de 98 milyar dolarlık bir düşüş kaydedildiğini açıkladı. Bu adımın Türkiye’nin mali dengeleri üzerinde olumlu etkiler yarattığını vurguladı.

Bütçe açığında gerileme

Depreme yapılan harcamaların da etkisiyle geçen yıl artan bütçe açığının, alınan önlemler sayesinde yüzde 5,2’ye çekildiğini belirten Şimşek, bu açığı daha da düşürmeyi hedeflediklerini ifade etti. Türkiye’nin dış finansmana erişiminin arttığını ve finansman maliyetlerinin düşmeye başladığını söyleyen Şimşek, yaşanan tüm zorlukların geçici olduğunu vurguladı.

"3 derecelendirme kuruluşunun notunu artırdığı tek ülke, Türkiye"

Türkiye’nin 2024 yılı içinde üç uluslararası derecelendirme kuruluşu tarafından notu artırılan tek ülke olduğuna dikkat çeken Şimşek, bunun uygulanmakta olan güçlü ve tutarlı programın bir sonucu olduğunu ifade etti. Enflasyondaki düşüşün sadece baz etkisinden kaynaklanmadığını belirten Şimşek, kararlı bir dezenflasyon sürecinde olduklarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu konuda tam destek verdiğini kaydetti.

Toplumsal refah mesajı

Esnaf, çiftçi ve çalışanların yanında olduklarını belirten Şimşek, enflasyon düşürülerek çalışanların alım gücünü artıracaklarını ve topyekûn bir kalkınma sağlayacaklarını ifade etti. 2025 ve 2026 yıllarında ekonomik göstergelerin daha da iyiye gideceğini belirten Şimşek, birçok sorunun yönetilebilir seviyeye indirildiğini ve üç yıllık ekonomik programlarının ilk yılında önemli sonuçlar aldıklarını dile getirdi.

Finansmana erişim rahatlayacak

Dezenflasyon sürecinde bazı yan etkilerin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Şimşek, iç talepte yaşanan yavaşlamanın geçici olduğunu ve daha yüksek bir büyümenin temellerinin atıldığını ifade etti.

Mehmet Şimşek,  finansmana erişimdeki zorluklar konusunda reel sektörün serzenişlerini duyduklarını, ancak bunların geçici olduğunu söyledi. 

Program sayesinde enflasyonun düştüğünü ve düşmeye devam edeceğini vurgulayan Şimşek, bunun finansman maliyetlerini de aşağı çekeceğini dile getirdi. Şimşeki bu yüzden karamsarlığa gerek olmadığını ifade etti. değerlendirmesini yaptı.

 Uygulanan program sayesinde rekabet gücünün artacağını, finansmana erişimin kolaylaşacağını ve ekonominin daha güçlü bir yapıya kavuşacağını vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa