ABD'de rüşvet skandalı büyüyor! İddianamede Türkiye ile ilişkiler de var

ABD'de New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın bağış adı altında rüşvet alıp Türkevi'ne ruhsat verdiği iddiasına yönelik dava bugün görüldü.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
27 Eylül 2024 21:05
GÜNCELLEME
27 Eylül 2024 21:26
ABD'de rüşvet skandalı büyüyor! İddianamede Türkiye ile ilişkiler de var
EK
Esra Koçak Editör

New York Belediye Başkanı Eric Adams, 2021 yılında gerçekleştirdiği seçim kampanyasında Türkiye’den ve Türk şirketlerinden usulsüz bağış almakla suçlandığı dava kapsamında mahkemeye çıktı. Adams, duruşmada suçlamaları reddederek kendisini savundu.

Adams'a yöneltilen suçlamalar

Belediye Başkanı Adams’a yönelik suçlamalar arasında para transferi dolandırıcılığı, rüşvet almak, yabancı uyruklu kişilerden kampanya bağışı kabul etmek ve komplo kurmak gibi ciddi iddialar bulunuyor. Savcılar, Adams’ın, New York İtfaiye Teşkilatı yetkililerine baskı yaparak Türkevi binasının inşasında güvenlik denetimlerini es geçmeleri için rüşvet teklif ettiği iddiasını da dosyaya ekledi. Rüşvetin lüks seyahatler, oteller ve yemekler karşılığında yapıldığı iddia ediliyor.

Eric Adams, kısa süren duruşmada yargıç Katharine Parker’a “Suçsuzum, sayın yargıç” diyerek savunma yaptı. Adams’ın avukatı, suçlamaların düşürülmesi için önümüzdeki duruşmada talepte bulunacaklarını belirtti. Bir sonraki duruşma çarşamba günü gerçekleştirilecek.

Türkiye’den ilk açıklama

Davayla ilgili Türkiye'den de bir açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, suçlamaların ardından süreci yakından takip ettiklerini ifade ederek, Türkiye'nin herhangi bir ülkenin iç işlerine müdahil olmadığını belirtti. Sözcü, Türk diplomatik misyonlarının Viyana Sözleşmeleri ve diplomatik teamüllere uygun şekilde hareket ettiğini vurguladı.

Adams'a yönelik rüşvet ve fon iddiaları

İddianamede, Adams’ın belediye başkanlığı kampanyası sürecinde Türk iş adamlarından yasadışı fonlar aldığı, karşılığında New York’ta çeşitli imtiyazlar sağladığı öne sürülüyor. Savcılar, Adams’ın bu tür uygunsuz davranışlarının 2014 yılında Brooklyn Belediye Başkanı olduğu dönemde başladığını ve devam ettiğini iddia ediyor. Ayrıca, Adams’ın 10 milyon dolarlık kamu fonunu kötüye kullandığı da belirtiliyor.

İstifa çağrılarına yanıt

Adams, düzenlediği basın toplantısında istifa çağrılarını reddettiğini ve belediye başkanlığı görevine devam edeceğini açıkladı. Suçlamaları kabul etmeyen Adams, tüm iddialarla mahkemede mücadele edeceğini belirtti.

Adams’a yöneltilen suçlamalar arasında Türkevi inşaatı ile ilgili yangın güvenliği sorunları da yer alıyor. Türk yetkililerin toplantılarına ev sahipliği yapan Türkevi'nin, 2021 yılında yayımlanan bir raporda yangın güvenliği açısından eksiklikler taşıdığı ifade edilmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa